Ранкове засідання 18 березня
З самого початку засідання фракції «НУ—НС» та «БЮТ- «Батьківщина» попросили перерву для того, щоб виголосити заяву. Озвучив її Андрій Кожем’якін. Біля трибуни, з якої виступав депутат, зібралися його колеги по фракції, в їхніх руках був плакат «Індексацію пенсій, зарплат і соціальних гарантій!». Парламентарій укотре підкреслив, що задекларована урядом інфляція на рівні 9 відсотків не відповідає дійсності. Натомість назвав «свою» цифру — 42 відсотки. Опозиція наполягала на переглядові розмірів виплат населенню відповідно до життєвих реалій.
Пізніше звітував голова Фонду держмайна Олександра Рябченко. Він розповів про те, яких успіхів удалося досягнути за рік роботи в цьому відомстві.
За словами О. Рябченка, за минулий рік удалося істотно збільшити кількість надходжень від приватизації. Якщо у 2009-му вони сягнули 156 мільйонів гривень, то торік дійшли до 1 мільярда 93 мільйонів. Цьогоріч обсяги планують нарощувати — в Кабміні вже розроблено план приватизації, однак нині він — на стадії доопрацювання. Водночас, припустив керівник Фонду держмайна, вже незабаром цей документ потрапить у стіни парламенту.
Та особливий шквал питань учора сипався з приводу приватизації «Укртелекому». Парламентарії від меншості говорили про незаконність процесу, про занижену вартість цього підприємства, про можливість підвищення тарифів для населення. Так, стало відомо, що внаслідок конкурсу, який тривав упродовж 70 днів, власником «Укртелекому» стали п’ять громадян Австрії (вони придбали акції через компанію, зареєстровану на Кіпрі). Протягом останніх трьох років підприємство було збиткове і нині потребує істотних інвестицій. За підрахунками спеціалістів Фонду, в нього доведеться вкласти один-півтора мільярди доларів.
Зачепили вчора й те, на які потреби витрачаються виручені від приватизації кошти. За словами голови Фонду держмайна, нині всі вони надходять до державного бюджету. Однак у плані приватизації на 2011 рік планується передбачити позицію, згідно з якою 50 відсотків із цих коштів ітимуть на інвестування розвитку економіки.
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив 122 депутатські запити. А потім народні депутати заслухали інформацію від Генерального прокурора Віктора Пшонки та міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова з приводу того, як просувається розслідування справи про зникнення журналіста Василя Климентьєва, та інших резонансних справ, пов’язаних із захистом прав журналістів. Стало відомо, що нині у внутрішніх органах зареєстровано 1132 злочини, в яких потерпілими є журналісти. Лише 10 відсотків — пов’язані зі здійсненням працівниками ЗМІ своїх професійних обов’язків. З приводу зникнення В. Климентьєва і досі ведеться досудове слідство. Перевіряються факти, проводяться допити (опитано 480 свідків), обстежуються території, на яких міг статися злочин. Імовірність вбивства журналіста і досі не відкидають, однак і даних, які б засвідчували це, також поки що немає.
Парламентарії ухвалили постанови про відзначення річниць із дня народження відомого медика Олександра Богомольця та письменника Михайла Булгакова, а також підтримали проект закону про військове меморіальне кладовище.
Учора в сесійній залі вітали із 40-річчям народного депутата Василя Горбаля.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.