Київ недоотримав від Міністерства охорони здоров'я України медикаментів  на загальну суму 130 млн. грн. Як наслідок, у столиці немає ліків, якими держава має безплатно забезпечувати людей, хворих на тяжкі недуги, повідомила "Голосу України" прес-служба КМДА з посиланням на заступника голови КМДА Михайла Радуцького.

"Через те, що Міністерство охорони здоров'я вчасно не забезпечило належного фінансування та проведення тендерів на закупівлю необхідних препаратів, Київ, як і вся Україна, опинився у критичній ситуації: ліки, котрі місто має видавати тяжко хворим громадянам, держава нам просто не надала. Зокрема, столиця недоотримала їх на суму 130 млн. грн.", - заявив він.

За словами заступника голови КМДА, це мали б бути препарати для дітей та дорослих, що страждають на гемофілію, гепатит, онкологічні та онкогематологічні захворювання, а також імуносупресори.

Михайло Радуцький зазначив, що з метою виправлення ситуації міська влада залучає спонсорів, намагається відшукати власні резерви. Але через дефіцит столичного бюджету повністю впоратися з проблемами місто не може. На думку заступника голови КМДА, це можна було б зробити шляхом делегування центральними органами влади своїх повноважень у проведенні тендерів органам місцевого самоврядування, зокрема Києву.

Михайло Радуцький повідомив також, що міський Департамент охорони здоров'я вже підготував і спрямував звернення до Генеральної прокуратури України з вимогою зобов'язати Міністерство охорони здоров'я виконувати свої функціональні обов'язки.

Вл. інф.