Ранкове засідання 16 березня
У сесійній залі зареєструвалися 398 народних депутатів. Після традиційного виголошення заяв парламентарії перейшли до розгляду питань порядку денного. Приміром, було розглянуто проект постанови про необхідність припинення порушень посадовими особами правоохоронних органів і керівниками центральних органів виконавчої влади конституційних прав громадян України, яких було заарештовано або затримано після того, як вони вийшли на майдан Незалежності в Києві, аби захистити конституційні права на працю суб’єктів малого та середнього підприємництва. 
Документ, зокрема, передбачав звернення до Президента щодо відповідності займаним посадам вищих посадових осіб органів виконавчої влади, внаслідок неякісної роботи яких було підготовлено і подано до Верховної Ради проект Податкового кодексу, а Генпрокурору доручалося провести термінову перевірку дій правоохоронців, які затримують та заарештовують учасників акцій протесту. Щоправда, автор проекту постанови Олег Ляшко висловив сумнів, що її буде підтримано, оскільки, на його думку, представники парламентської більшості «забули, що таке інтереси громадян і як їх треба відстоювати».
Ініціативу О. Ляшка підтримав і Володимир Стретович («НУ—НС»), котрий виступав від імені Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Він запропонував ухвалити документ за основу і в цілому.
«Майдан вщух, якусь поступку підприємцям зробили й одразу відкрили десятки й десятки кримінальних справ», — констатував інший «нунсівець» В’ячеслав Кириленко. А деяких підприємців, додав він, викликають до правоохоронних органів, або приходять безпосередньо на їхні робочі місця «для розмови». «Це просто процедура залякування тих, хто захищає власну справу, робочі місця і платить гроші в бюджет української держави», — наголосив він.
Опоненти у свою чергу зазначали: щоб рішення правоохоронних органів та судових інстанцій були максимально об’єктивні, політики не повинні втручатися в роботу цих структур. Таку думку висловив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. А на думку члена групи «Реформи заради майбутнього» Тараса Чорновола, автор документа своєю постановою лише зашкодить активістам Майдану.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час обговорення цього питання зазначив, що в разі неприйняття постанови він звернеться до Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ по роз’яснення з цього питання. Щоправда, присутній у сесійній залі заступник міністра внутрішніх справ В. Фаринник повідомив, що немає ніяких десятків справ. За його словами, в листопаді минулого року було порушено три кримінальні справи. Одну закрито за відсутністю складу злочину, іншу передано до суду, ще одна залишається у провадженні, але до кінця місяця їй буде дана належна оцінка. Урешті, підтримати постанову погодилися лише 199 народних депутатів (Партія регіонів — 0, «БЮТ-«Батьківщина» — 67, «НУ—НС» — 45, КПУ — 0, «Реформи заради майбутнього» — 2, Народна партія — 0, позафракційні — 5), тож документ відхилено.
Не підтримали депутати й зміни до Закону «Про державну податкову службу в Україні» (щодо служби в податковій міліції). Так само відхилено проект закону «Про внесення змін до статті 166-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення» (щодо захисту банківського вкладу) за авторством бютівця Андрія Павловського.
Відхилили народні депутати і зміни до Закону «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо забезпечення та захисту демократичних принципів діяльності парламентської меншості), підготовлені Арсенієм Яценюком. Також не знайшли підтримки парламентаріїв два інші законопроекти А. Яценюка — про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо прозорості використання бюджетних коштів та коштів суб’єктів господарювання державної та комунальної форм власності їхніми розпорядниками), а також зміни до деяких законодавчих актів (щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування).
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що лави депутатської фракції Партії регіонів поповнили Степан Глусь, Олександр Фельдман та Антон Яценко.
Інші фото з цієї події  шукайте  в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Валерій Бондик, Василь Кравчук, Еліна Шишкіна.