Ранкове засідання 15 березня
Верховна Рада ухвалила в другому читанні проект закону про засади запобігання і протидії корупції в Україні (№ 7487), внесений Президентом як невідкладний, за винятком трьох статей та Прикінцевих положень, які направлено до профільного комітету на доопрацювання для подальшого винесення цих статей на повторне друге читання. За таке рішення проголосували 330 народних депутатів з усіх фракцій.
У статті 1, яку відправлено на доопрацювання, йдеться про визначення термінів, у статті 11 — спеціальну перевірку щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, у статті 12 — про фінансовий контроль.
Найбільше зауважень народних обранців під час обговорення стосувалися посилення відповідальності за корупційні дії високих чиновників. Однак майже всі поправки від опозиції не були підтримані в сесійній залі. Невдоволений тим, що жодна поправка не пройшла, Арсеній Яценюк («НУ-НС») заявив, що законопроект, який розглядається, — це «боротьба за корупцію, а не з корупцією», «імітація боротьби з корупцією». А Юрій Прокопчук («БЮТ—«Батьківщина») стверджував, що документ посилює відповідальність правоохоронців, лікарів, учителів, голів сільрад, а ось державних чиновників найвищого рівня — ні. Натомість депутати від більшості переконували, що відповідальність за корупційні дії поглиблюється, у тому числі й високопосадовців, зокрема, передбачається обов’язкове декларування не лише їхніх доходів, а й витрат.
Документ також передбачає: розширення кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення; конкретизацію видів обмежень суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення щодо використання ними службового становища, роботи близьких осіб, суміщення посад та сумісництва, а також щодо одержання такими суб’єктами дарунків; запровадження нового порядку здійснення фінансового контролю; визначення строків подання декларації та опублікування в офіційних друкованих виданнях декларацій про майновий стан, доходи і витрати посадовців тощо. Посадовцям буде заборонено отримувати подарунки, якщо їх вартість перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, а сукупна вартість таких дарунків протягом року має не перевищувати однієї мінімальної заробітної плати. У проекті запроваджуються жорсткіші обмеження щодо роботи близьких осіб, є положення, яке визначає конфлікт інтересів на публічній службі та порядок його врегулювання. Документом пропонується також внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, передбачивши адміністративну відповідальність за адміністративні корупційні правопорушення та посилення відповідальності за злочини у сфері службової діяльності.
На початку пленарного засідання депутати вшанували пам’ять жертв планетарної катастрофи в Японії у зв’язку з землетрусами. Глава парламенту Володимир Литвин заявив, що Україна продемонструвала свою солідарність з японським народом і висловила готовність надати свою допомогу в ліквідації наслідків стихійного лиха.
В. Литвин оголосив про створення згідно із заявою за підписами 27 депутатів міжфракційного об’єднання «Європейський вибір», співголовами якого обрано Анатолія Кінаха та Івана Плюща.
Парламент затвердив звіт уряду про виконання Державного бюджету України за 2010 рік (243 — «за»). Доповідь міністра фінансів Федора Ярошенка була оптимістичною. Урядовець заявив, що державний кошторис виконувався у складних економічних і політичних умовах. Однак новому Кабміну вдалося ліквідувати тактику роботи в «ручному режимі» за принципом «гасіння пожеж» і розпочати перехід до послідовного, стратегічно виваженого, автоматизованого управління державними фінансами. У результаті, за словами міністра, надходження до держбюджету торік збільшилися на 22,6%, повністю профінансовано захищені статті та соціально значимі видатки.
Голова Рахункової палати Валентин Симоненко наголосив, що першочерговим завданням має стати чіткий контроль за використанням бюджетних коштів. «Резерви є, але головне — оптимізація видатків, нерідко бюджетні кошти, близько 30 мільярдів гривень, спрямовувалися не за цільовою потребою», — сказав посадовець.
Під час обговорення депутати від опозиції наголошували, що, попри бравурні запевняння урядовців, життя простої людини не поліпшилося, а аналіз виконання бюджету свідчить про недофінансування соціальних видатків на декілька мільярдів гривень. Олег Ляшко заявив, що «уряд дезінформує населення про стан справ у державі, яка нині перебуває на межі дефолту». Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що парламент почув три доповіді, немов про три різні країни. «Якщо хочемо дізнатися, яким був 2010 рік, треба запитати у громадян», — сказав політик і навів соціологічні дані: у 61,7 % опитаних життя погіршилося, а 97,6% респондентів лякає зростання цін.
Парламентарії вирішили заслухати 18 березня в рамках години запитань до уряду інформацію голови Фонду держмайна Олександра Рябченка щодо процесів приватизації об’єктів державної власності впродовж 2010—2011 років.
Із днем народження вітали депутата Володимира Скубенка.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.