Ранкове засідання 4 березня

Міністр освіти, науки молоді та спорту Дмитро Табачник зауважив: підпорядковане йому відомство на законодавчому рівні не може закривати навчальні заклади — це право виключно в компетенції відповідних органів місцевої влади.
Учора представник Кабміну звітував із трибуни Верховної Ради під час години запитань до уряду. Тоді як під стінами парламенту відбувалися акції протесту, учасники яких вимагали відставки міністра. Так само прийшли й бажаючі підтримати посадовця. Незважаючи на протилежність ідей, які обстоювали учасники двох заходів, жодних сутичок між ними не було.
У сесійній залі температура пристрастей виявилася вища. Запитання опозиції були особливо гострими з дещо звинувачувальними нотками. Дмитру Табачнику закидали знищення системи шкільної та вищої освіти, повне занедбання галузі. Говорилося про закриття українських шкіл, профтехосвітніх закладів та скорочення державних замовлень на спеціалістів тощо, неодноразово згадувалося про ймовірну відставку міністра.
Незважаючи на те, що Міністерство освіти не має компетенції ухвалювати рішення про закриття шкіл, повідомив урядовець, чимало навчальних закладів усе ж припиняють своє існування. А скільки закладів готуються закрити нині — сказати важко, поки що такої інформації не існує.
Така сумна статистика, за словами Д. Табачника, змусила міністерство «неодноразово звертатися до керівників органів місцевого самоуправління з рекомендаціями про дотримання законодавства, вдумливого напрацювання планів оптимізації мережі з урахуванням думки громадськості». Та, незважаючи на це, через зменшення кількості учнів, школи закриваються і здебільшого на селі, а це тягне за собою іншу проблему — виконання програми «Шкільний автобус». Так, стало відомо, що торік у її рамках закуплено 112 транспортних засобів (58 із них — за кошти Світового банку), а от протягом двох років до того автобусів не купувалося взагалі.
Міністр освіти також повідомив: інформація про те, що в школах начебто готуються скасувати безплатні обіди, нічим не підкріплена. Так само не планують забирати й 20-відсоткову надбавку вчителям, а навпаки — готуються розширити перелік осіб, яким вона належить.
Окремо постало питання про закриття україномовних шкіл на сході країни. За словами Д. Табачника, ця тема тісно пов’язана з різноманітними інсинуаціями та провокаціями. Мовляв, у зверненні міністерства до керівництва Луганщини та Донеччини йдеться про те, щоб, ухвалюючи рішення про реорганізацію чи ліквідацію навчальних закладів, ураховувалося і збереження мови навчання та побажання батьків та школярів.
У розмові, яка стосувалася скорочення терміну навчання в школі з 12 до 11 років, Д. Табачник звернув увагу на те, що загальна кількість годин у нас все одно становить 10,5 тисячі, а це більше, ніж у таких країнах, як Франція, Фінляндія, Німеччина. Окрім того, відмова від 12-річки, за словами урядовця, отримала високу підтримку в суспільстві — від 70 до 90 відсотків. Водночас нині докладаються усі зусилля для того, щоб уже наступного року ми змогли перейти на профільну школу. Це стане першим кроком до вирішення проблем, які маємо в профтехосвітній галузі.
Після години запитань до уряду парламентарії розглянули в першому читанні два президентські законопроекти. Так, учора ухвалили проект закону про центральні органи виконавчої влади, мета якого «визначити основні завдання, принципи та організацію діяльності центральних органів виконавчої влади, їхні види, структуру, компетенцію, місце в системі органів виконавчої влади, соціальне та інше забезпечення працівників». Незважаючи на те, що депутати мали чимало зауважень до документа, 231 голосом Верховна Рада прийняла рішення підготувати цей документ до другого читання за скороченою процедурою, за сім днів. Іншим проектом були зміни до закону про Кабмін, якими, зокрема, пропонується ліквідувати інститути урядових органів, котрі діють у системі міністерств, а також урядових комітетів. Він так само отримав підтримку більшості.
Після перерви парламентарії ухвалили проект постанови про відзначення 150-річчя від дня смерті та перепоховання Тараса Шевченка. А потім, відмовившись від «Різного», продовжили розгляд поправок, які надійшли в процесі підготовки до другого читання проекту закону про запобігання і протидію корупції. Нагадаємо, в четвер встигли розглянути тільки 120 поправок, залишивши на п’ятницю ще більш як чотири сотні.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.