Ранкове засідання 3 березня
Учора Верховна Рада розглядала у другому читанні довгоочікуваний законопроект про засади запобігання і протидії корупції в Україні. Як зазначив голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Іван Вернидубов, члени комітету, розглянувши 432 пропозиції, врахували 40 з них, які не змінюють загальної суті внесеного Президентом документа. Тож комітет одноголосно рекомендував ухвалити законопроект про засади запобігання і протидії корупції у другому читанні та в цілому. Цей документ, зокрема, визначає коло суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення, конкретизує види обмежень, які можна розцінити як корупційні (використання службового становища, роботи близьких осіб, суміщення посад, одержання подарунків).
Встановлює заборону на одержання органами влади від фізичних та юридичних осіб майна та безплатних послуг. Передбачає формування єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.
На початку засідання народні депутати розглянули 13 проектів постанов про проведення парламентських слухань. Однак, як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відповідно до Регламенту парламент може проводити лише одне парламентське слухання на місяць. А оскільки незайнятими залишилися лише червень та липень, то він запропонував провести рейтинг голосування з метою визначення тих тем парламентських слухань, які матимуть найбільшу підтримку народних депутатів. Стосовно ж решти пропозицій, то, на думку глави парламенту, щодо них можна провести комітетські слухання. За наслідками рейтингового голосування було ухвалено постанови про проведення парламентських слухань на теми: «Про сучасний стан і перспективи фармацевтичної галузі України» (у червні) та «Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» (у липні).
Наступною постановою парламент об’єднав Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності та Комітет Верховної Ради з питань податкової і митної політики, тож надалі він називатиметься Комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Водночас Руслан Князевич («НУ—НС») нагадав, що відповідно до Регламенту зміни до переліку комітетів можна вносити лише на першій сесії відповідного скликання, отже на нинішній сесії ця постанова розглядатися не може. Однак 261 народний депутат проголосував за об’єднання комітетів.
Перейнявшись темою дефіциту гречки, учора народні депутати ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про митний тариф України» щодо ставки на деякі зернові культури. Автори документа вважають, що ухвалення цих змін дасть змогу закупити за мінімальною ціною щонайменше 25 тисяч тонн гречки та відповідно ліквідувати її дефіцит. Проте під час обговорення цього питання Анатолій Матвієнко («НУ—НС») зазначив, що оскільки сьогодні собівартість кілограма гречки становить 4 гривні, то в супермаркетах вона має коштувати 6—8 гривень, а ніяк не 14. Крім того, він нагадав, що торік з країни було вивезено 50 тисяч тонн гречки власного виробництва, а сьогодні пропонується ввезти 25 тисяч тонн цієї продукції невідомої якості.
Народні депутати розглянули питання про обрання та звільнення суддів та про призначення позачергових місцевих виборів.