Ранкове засідання 18 лютого
Учора під час години запитань до уряду у Верховній Раді обговорювали україно-російські відносини. За трибуною доповідав міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, а в ложі преси вперше за довгий час були присутні представники Кабміну на чолі з Прем’єр-міністром.
Запитання, які цікавили депутатів, стосувалися здебільшого прав українців у сусідній країні.
Незважаючи на те, що нинішня українська влада робить заяви, нібито наші відносини із північним сусідом поліпшилися, особливої приязні наші співвітчизники від російської влади не відчувають. На цьому наголошували представники опозиції. Як приклади вони наводили ситуації з Бібліотекою української літератури в Москві, закриттям об’єднання українців у Росії, те, що в начебто дружній нам країні не існує українських шкіл, церков, преси тощо. К. Грищенко такий критичний підхід не поділяє. Він наголошував: права наших громадян за кордоном ніхто не утискає. Навпаки, російська влада всіляко йде на покращення відносин між нами. Наприклад, українська бібліотека, за словами міністра, нині повністю відновила свою роботу, а фінансується вона винятково з бюджету Москви. Щоправда, така ситуація має інший бік — через це Україна не може надавати цьому закладу жодної фінансової допомоги. Водночас міністр закордонних справ учора повідомив:
— Верховний суд РФ призупинив розгляд справи про закриття об’єднання українців у Росії.
Усього ж у цій країні нині існує 130 громадських організацій.
Торкаючись економічної тематики, урядовець повідомив, що торік обсяг взаємної торгівлі з Росією зріс на 3,8 відсотка. Цьогоріч, сподіваються, цей показник сягне 50 мільярдів доларів.
Після спілкування із представниками уряду народні депутати проголосували за призначення секретарем Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Лєщенка, а Олена Нетецька вчора ввійшла до складу Комітету з питань євроінтеграції. Коли кадрові рішення ухвалили, представник фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін поінформував: у його колег по фракції з’явилася інформація, що начебто в цей момент спецпідрозділи СБУ «Альфа» прямують до бютівського офіса в Києві. Тож опозиціонери покинули зал для того, аби «захистити свій офіс». Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив своєму першому заступнику Адаму Мартинюку підготувати запит, щоб мати точну інформацію з цього приводу.
Згодом перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк поінформував народних депутатів, що в Службі безпеки України спростували повідомлення про захоплення офісу партії «Батьківщина».
Віктор Турманов, Ігор Зварич.
 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.