Невже в Запоріжжі вмерла славна традиція дарувати квартиру новонародженій трійні?
Якщо вірити Вікіпедії, то станом на 1 грудня 2014 року Україна є світовим лідером зі смертності серед населення (друге місце після ПАР) та його природного скорочення (перше місце). Загальні причини цих негативних явищ такі: усе через те, що ми — країна вдів і поганого настрою. Вдів, бо чоловіки не бережуться, або ж їх не бережуть (і це вже не наслідки Другої світової війни). А поганий настрій у суспільстві створюється всім комплексом подій і дій нашої влади. А ще ставленням держави до тих, хто працює, пенсіонерів, підприємців тощо. Тому за простими законами природи в агресивному середовищі популяція не розвивається...
Однак, як би там не було, а дітки, наприклад у Запоріжжі, народжуються. Коли не надто копирсатися в статистиці та її хитрих відсотках, то, грубо кажучи, на двох померлих в місті припадає один новонароджений. Зрозуміло, це дуже тривожна тенденція, і тому, коли в якийсь рік траплялося справжнє диво і на світ з’являлася трійня, батьки міста традиційно опікувалися нею. А яка сьогодні головна турбота? Житло! Тому сесійним рішенням знаходили кошти й купували квартиру.
Протягом 2012—2013 років у 770-тисячному Запоріжжі не народилося жодної трійні (в усякому разі ми не знайшли інших даних), а в 2011-му вона була — у сім’ї військових Кирила та Ірини Бубличенків. Тоді місто віднайшло кошти на трикімнатну квартиру. Дякувати Богові, у травні 2014 року народилися три маленькі богатирі: Кирюша, Данилко та Саша Хавери. Щоправда, народилися вони настільки слабенькими, що перебували у реанімації 5-ї дитячої лікарні аж до листопада. Вдома — у найманій квартирі — їх чекав 7-річний братик.
За всіма законами бюрократичного жанру багатодітну сім’ю негайно запустили по двомісячному колу, вимагаючи численних довідок, потім втрачаючи їх, ну і далі за списком. Коли все було зібрано, щасливим батькам сказали, що вони тепер у черзі найнайнайпозачерговіших! За номером 120... Кажуть, що за останні чотири роки вона не зрушила ані на крок.
Ми навіть розуміємо запорізьку владу. Їй сьогодні не до красивих жестів: то приїжджі революціонери намагаються витурити з кабінетів, то у Держказначейства навіть посеред зими снігу не допросишся. Все це є. Має місце і блокування депутатами міськради майже 16 мільйонів бюджетних коштів, запланованих, як кажуть у Запоріжжі, «на фонтани». Тобто на реалізацію передвиборчих піар-витребеньок виконавчої влади, увічнених у граніті.
Однак, нехай нас вибачають і міський голова Олександр Сін, і вся його команда, подарувати трійні букет квітів і засоби для очищення носиків, і після цього вмити руки — це вже має вигляд справжнього збочення. Особливо на тлі того, що в уп’ятеро меншому за населенням Мелітополі (а за ресурсами і можливостями — то на цілі порядки) своїй трійні — Аміні, Діані та Алісі — таки взялися шукати квартиру. Щоправда, там це перша трійня за останні 20 років, а в Запоріжжі всього за три...
 
Запоріжжя.
Мал. Миколи КАПУСТИ.