Влада столиці всерйоз взялася за цивільну оборону міста. На офіційному сайті уже тривалий час представлено список найпростіших укриттів, які в разі атаки на Київ зможуть стати прихистком для населення. Тепер 74 сторінки друкованого тексту з адресами ще і перенесли на інтерактивну карту. Скачати її можна безплатно і на сучасні мобільні телефони. Посилання — на сайті КМДА та ДСНС у м. Києві. «Створений фонд захисних споруд включає сховища цивільного захисту, підземний простір метрополітену, підвальні приміщення житлових будинків, підземні паркінги та інші споруди підземного простору, які можуть бути тимчасово використані для захисту населення. Керівники організацій та власники вищезазначених споруд, у разі необхідності, забезпечать вільний доступ для укриття людей», — повідомляє Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві.

Тривожитись чи ж панікувати киянам не варто. Краще заздалегідь якщо не скачати, то принаймні виписати адреси найближчих із запропонованих укриттів. В ідеалі — хоч раз у них навідатись ще у мирний час. Чекати комфорту від найпростіших укриттів не потрібно. Підвали, підземні паркінги та переходи — це лише можливість пересидіти гостру небезпеку. Далі уже, за потреби, вирішуватиметься питання евакуації мирного населення.

З надією на краще, та все-таки про всяк випадок бажано зібрати «тривожний рюкзак»: документи (паспорт, свідоцтво про народження, про власність), гроші, радіоприймач, ліхтарик, компас, ніж, сірники, гігієнічні засоби. Обов’язково — аптечка (необхідні ліки для щоденного вживання, медичний та сухий спирт, джгут, бинти, протишокові, гемостатичні препарати). Вода та продукти — з розрахунку на три дні. Дітям у кишеню вкласти чи ж пришити до одягу записку, у якій вказати прізвище, ім’я, по батькові, вік, домашню адресу та номери телефонів родичів.