Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Туреччини зустрівся з Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мехметом Алі Шахіном. Про це повідомила прес-служба українського парламенту.
Щоб двостороннє партнерство отримало практичне наповнення
Очолювана В. Литвином делегація, за його словами, «серйозно готувалася до цього візиту, адже Україна прагне робити все для того, щоб стратегічне двостороннє партнерство отримало практичне наповнення». «Ми очікуємо поліпшення діалогу не лише між парламентами, а і країнами, і народами», — сказав він, зазначивши, що «обидві країни об’єднують 115 мільйонів населення, велику територію, реальні потенціал і можливості».
Голова Верховної Ради висловив переконання, що «ми можемо і повинні знайти ті сфери, які доповнюватимуть наші взаємовідносини і дадуть змогу вивести наші країни на нові етапи розвитку. В. Литвин наголосив, що без Туреччини і нашої країни Європа не буде цілісною. «Присутність України і Туреччини в європейських структурах покаже їхню цілісність», — підкреслив В. Литвин. При цьому він висловив упевненість, що для досягнення цієї мети «у нас вистачить терпіння, а у Європи — розуміння».
Вагу партнерства України і Туреччини посилює й та обставина, що обидві країни розташовані в Чорноморському регіоні, зазначив В. Литвин, наголосивши при цьому, що «в умовах глобалізації світу і процесів регіоналізації необхідно нарощувати співпрацю у цьому регіоні».
Голова Верховної Ради підкреслив, що Туреччина нині досягла такого рівня розвитку, «що може сама обирати, з ким їй дружити». У цьому контексті, за його словами, зростає значення справжнього стратегічного партнерства.
Невдовзі буде запущено нові напрями нашої співпраці
В. Литвин повідомив, що «вже найближчим часом буде запущено нові механізми, нові стратегічні напрями нашої співпраці», і нагадав, що прем’єр-міністр Турецької Республіки невдовзі відвідає Україну з офіційним візитом, під час якого буде підписано документ про створення стратегічної ради. «Засідання стратегічної ради допоможе розкувати ініціативу насамперед в економічній сфері, — сказав В. Литвин, — не буде формальних перепон, з якими стикаються підприємства та підприємці». На думку керівника парламенту, створення згаданої стратегічної ради «дасть змогу намітити і реалізувати низку кроків серйозного і кардинального характеру і в економічній сфері, і у сфері того, що стосується людського виміру, включаючи гуманітарний аспект наших взаємин».
За його словами, найближчим часом український парламент ухвалить низку системних рішень, які допоможуть унормувати співпрацю між Україною і Туреччиною, в тому числі, реалізувати безперечно демократичний принцип пересування не лише товарів, а насамперед людей. Це важливо у контексті співпраці з європейським співтовариством, сказав В. Литвин і додав, що в Україні вже діють понад 90 документів законодавчого характеру в цьому напрямі.
Голова Верховної Ради висловив упевненість у необхідності активізації роботи груп дружби. «Наші групи дружби накреслять динамічний план роботи, щоб контакти на рівні парламентів набули системного характеру», — підкреслив він.
Голова Великих Національних Зборів Мехмет Алі Шахін зазначив, що нинішня зустріч глав парламентів «є важливою для розвитку демократичних засад, миру та спокою у країнах Причорномор’я, де Україна є однією із важливих країн». Він підкреслив, що прийшов час підписати важливий документ, який значно розширить рамки співпраці України і Туреччини. Він запропонував поліпшити обмін парламентськими делегаціями на рівні груп дружби. «Відносини на рівні груп дружби будуть переведені на якісно новий рівень», — сказав Мехмет Алі Шахін. Він повідомив, що під час зустрічей на найвищому рівні Туреччина і Україна планують підписати угоду про зону вільної торгівлі, яка сприятиме зростанню товарообігу.
Хочуть провести дружній футбольний матч  між парламентами
Голова Верховної Ради України висловився за посилення співпраці в гуманітарній сфері і запропонував створити новий фільм про Роксолану — «постать, овіяну романтикою», «щоб додати історичної правди з обох сторін». «Жодна нація не існуватиме, не опираючись на історію, на пам’ять, якщо хочете — на міфи», — сказав він.
Також В. Литвин запропонував провести дружній футбольний матч між парламентами України і Туреччини, а пан Мехмет Алі Шахін жартома зауважив, що навички роботи у парламенті дадуть йому можливість бути хорошим суддею.
Зустріч Голови Верховної Ради Володимира Литвина з Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки М. А. Шахіном.