Ранкове засідання 22 грудня

У цьому народних депутатів запевнив заступник Генерального прокурора Євген Блажівський, надаючи інформацію стосовно останніх конфліктних подій у Верховній Раді.

Його доповідь завершилася демаршем опозиційних фракцій, які залишили сесійну залу.

А почалося все з того, що заступник Генпрокурора поінформував народних депутатів про дослідчі дії, які здійснюються прокуратурою щодо подій, які мали місце у парламенті 27 квітня та 16 грудня цього року. Щодо квітневих подій, то, за словами силовика, було проведено дослідчі дії та порушено кримінальні справи стосовно  народних депутатів Юрія Гримчака та Андрія Парубія. Проте Верховна Рада не дала згоди на притягнення їх до відповідальності, відправивши подання прокуратури на доопрацювання. «Ми готові повторно подати подання, адже без дозволу народних депутатів ми не можемо рухатися далі», — сказав Є. Блажівський.

Що стосується грудневих подій, то чиновник повідомив, що 16 грудня о 21.30 до Печерського райуправління МВС у місті Києві надійшло повідомлення лікарів про те, що ними до клінічної лікарні «Феофанія» було доставлено п’ятьох народних депутатів із тілесними ушкодженнями, які вони отримали цього самого дня о 19-й годині у приміщенні сесійної зали Верховної Ради. А 20 грудня до Генеральної прокуратури надійшли заяви народних депутатів про злочин, вчинений у приміщенні сесійної зали. Того ж дня заяви було спрямовано до прокуратури міста Києва для прийняття рішення. «Приймаючи до уваги наявність достатніх приводів та підстав, 21 грудня прокуратура міста Києва порушила кримінальну справу за фактом втручання в діяльність державних діячів з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків», — зазначив прокурор. За словами прокурора, у ході дослідчих дій встановлено, що починаючи з 9.30 група народних депутатів, використовуючи своє службове становище, перешкоджала виконанню народними депутатами своїх обов’язків. «У подальшому, близько 19-ї години, між присутніми народними депутатами виникло силове протистояння». Доповідь силовика час від часу переривали вигуки опозиціонерів: «Він бреше». Бо депутати дійшли висновку, що до відповідальності будуть притягнуті самі постраждалі парламентарії. Прокурор спробував заспокоїти присутніх, додавши, що на цей час досудове слідство триває, і предметом слідчих дій будуть абсолютно всі події, які мали місце 16 грудня — починаючи з ранку і до заподіяння тілесних ушкоджень. Утім, це мало заспокоїло народних депутатів. Так, Анатолій Гриценко («НУ—НС») заявив, що прокуратура стає на бік влади. «Порушення кримінальної справи не за фактом побиття, а за фактом блокування парламентської трибуни свідчить, що ви стаєте на бік злочинної влади. Зупиніться!» — наголосив депутат.

У свою чергу Михайло Чечетов (ПР) нагадав, що 16 грудня до сесійної зали були внесені предмети, якими можна було завдати тілесних ушкоджень. «Чи візьмуть це до уваги?» — поцікавився він. «Всі обставини будуть предметом прокурорського розслідування», — запевнив його заступник Генпрокурора.

Опозиціонери хотіли обговорити почуту інформацію, однак сесія не підтримала їхнього бажання. «За» проголосували лише 103 «бютівця», 52 «нунсівця» та четверо позафракційних. Усього 159 депутатів. Тоді на вимогу двох фракцій БЮТ і «НУ—НС» у роботі сесії було оголошено 30-хвилинну перерву. Після якої опозиціонери розкритикували інформацію Генпрокуратури і залишили сесійну залу. Тож розгляд питань порядку денного відбувався без них.

Нагадуємо, порядок денний середи формується за пропозиціями меншості. Однак більшість майже всі опозиційні законопроекти або відхилила, або відправила на доопрацювання. За основу ухвалили лише два проекти з 15. Позафракційний Тарас Чорновіл навіть висловив жаль, що гору бере політична складова.

Далі сесія ратифікувала угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Македонія про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом та Конституцію Міжнародної асоціації з контролю за якістю насіння. У другому читанні та в цілому народні депутати ухвалили чотири законопроекти, зокрема, зміни до деяких законодавчих актів щодо дотримання законодавства про заборону грального бізнесу.

На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження свого колегу Кирила Куликова.

Заступник Генерального прокурора Євген Блажівський.

Григорій Смітюх, В’ячеслав Богуслаєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.