Іван КИРИЛЕНКО, «БЮТ—«Батьківщина»:

— Те, що відбулося минулого четверга, було безпрецедентним за своєю жорстокістю. Ми вимагаємо притягнути до відповідальності учасників справи, які безпосередньо били людей. Треба невідкладно запросити до парламенту керівництво Генпрокуратури та заслухати про хід розслідування цієї резонансної справи. Звільнити з посад урядовців, які брали участь у цьому побоїщі. Припинити політичні репресії та використання з цією метою силових структур, закрити кримінальні справи, які сфабриковано. Негайно мають бути звільнені всі політв’язні. Також вимагаємо ухвалити в цілому закон про опозицію.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— 2010 рік добігає кінця. Як політична, так і соціально-економічна ситуація залишається дуже складною. Більше того, вона тільки загострюється. У державному бюджеті діри, як підтверджують дані Держкомстату, мільйони наших громадян мають доходи, нижчі навіть від прожиткового мінімуму. Тут є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. З одного боку, Україна досі переживає тяжку економічну кризу. З другого, в багатьох державах були оперативно розроблені й реалізовані стабілізаційні програми. Вони дали ефект економіці й у соціально-політичній сфері. У нас найгучнішим звершенням став скандальний Податковий кодекс, його драконівські норми спричинили давно не бачений сплеск громадського протесту. Та сама історія повторюється і з держбюджетом-2011. Маю застерегти і від спроб такими само ударними засобами подарувати країні ще й Трудовий та Житловий кодекси, а також так звану пенсійну реформу. 
Сергій КІВАЛОВ, Партія регіонів:
— 17 грудня відбулося пленарне засідання 85-ї сесії Венеціанської комісії, на якому було затверджено висновок про конституційну ситуацію в Україні у зв’язку з рішенням Конституційного Суду від 30 вересня цього року. Який же висновок зробила Венеціанська комісія? Щодо дати парламентських виборів — чітко зазначено, що це питання суто внутрішнє, і ми повинні його самі вирішити. Відповідно до Конституції, йдеться у висновку, в редакції 1996 року термін повноваження парламенту — чотири роки, що може означати: наступні парламентські вибори мають відбутися в 2011 році. З другого боку, є висновок тієї само комісії, що відповідно до Конституції 2004 року парламентські вибори повинні проводитися у вересні 2012 року, бо під час виборів діяли ці конституційні норми.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:
— За десять днів іде в минуле 2010 рік. І будь-які оцінки українських політиків мало чого варті. Бо зміст цих оцінок залежить майже винятково від того, де зараз знаходиться той чи той політик, чи задоволений він своїм персональним місцем перебування. Дати об’єктивну реалістичну оцінку року, що минає, процесам та змінам, що його супроводжували, спроможний лише час. Не варто учасникам подій зациклюватися на оцінці цих подій. До речі, ще й тому, що за принципами політичної діяльності у сучасних політиків відмінностей не так уже багато. І вододіл має проходити між двома філософіями політичного та іншого життя. Одна — це руйнування, друга — творення. 
Петро ЦИБЕНКО, Комуністична партія:
— Навряд чи помилюсь, якщо припущу, що ключовою темою тижня в роботі Верховної Ради поряд з бюджетом стане тема так званої пенсійної реформи. Але те, що готується, не має нічого спільного зі справжньою пенсійною реформою. Влада хоче вчергове залізти до кишені трудівникам для того, щоб вирішити проблеми держави. Це в дусі пострадянської України, вирішувати всі проблеми, у тому числі й проводити реформи не за рахунок держави, не за рахунок олігархів, не за рахунок грошових мішків, а за рахунок людини праці. А якщо завтра виникнуть проблеми в державному бюджеті? Не платитимемо зарплату вчителям, лікарям, військовим? Ця логіка реформ — шлях у нікуди. І зворушує, коли хтось із наших псевдореформаторів каже: а давайте, як у Європі, встановимо пенсійний вік у 63, 65, 67 років. Давайте, як у Європі. Тільки давайте все, як у Європі. А то тривалість життя, якість життя, зарплата — як у Африці, а от пенсійний вік — як у Європі.