Ранкове засідання 21 грудня
Сесійну залу і кулуари парламенту вже прикрашено новорічними ялинками. На третьому поверсі — ярмарок подарунків. Однак настрій у народних обранців вочевидь не святковий. До блокування опозиціонери вже не вдавалися, але відмовлялися брати участь у пленарному засіданні, доки з парламентської трибуни не прозвітує Генпрокурор про всі деталі розслідування справи про події 16 грудня, коли пристрасті у Верховній Раді зашкалило.
Після виступів від фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» домоглися перерви для консультацій. Однак політичні опоненти не домовилися. Вимоги опозиціонерів не змінилися: як заявив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко, найголовніші з них дві — заслухати в парламенті інформацію Генпрокурора про «депутатське побоїще» та «припинити політичні репресії» опозиції та її лідера Юлії Тимошенко. Натомість регіонали також були категоричні. «Ми не в дитячому садку, щоб запрошувати батьків, щоб вони замість нас розібралися в тому, що відбувається», — сказав головний регіонал Олександр Єфремов. Водночас він запевнив, що біло-сині підтримають пропозицію опозиції, щоб у Верховній Раді виступив Генпрокурор з аналізом усіх подій, які відбувалися в сесійній залі та в парламентських кулуарах під час блокування 16 грудня. Комуніст Валентин Матвєєв наголосив, що важливо не лише сісти за стіл перемовин, а, головне, — почути одне одного. Олег Зарубінський (Народна партія) закликав не галасувати, а працювати, дотримуючись Регламенту.
Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував проголосувати за заслуховування в парламенті в середу, 22 грудня, інформації Генпрокурора про оцінку останніх подій у Верховній Раді, які мали характер жорстких зіткнень, протистоянь та силового з’ясування стосунків. Але водночас зауважив: якщо Генпрокуратура виступатиме арбітром, то Верховної Ради як такої може не бути. «Маємо парадокс: претензії висувають здебільшого правоохоронним органам — щодо припинення політичних репресій, звільнення політв’язнів і т. д., а блокується вищий законодавчий орган країни», — сказав В. Литвин. І застеріг: «Верховна Рада має бути збережена як майданчик, трибуна, де можна було б щоденно виголошувати ті чи інші позиції. Давайте зробимо назустріч одне одному по кроку, по півкроку, щоб налагодити діалог і всі вважали, що ми знайшли правильне прийнятне рішення. Бо якщо не досягнемо компромісу, то це питання слухатимуть уже після нового року». Глава парламенту запропонував після консультацій у фракціях ще раз заявити кожній фракції про свою позицію і поставити це питання на голосування, щоб його заслухати вже наступного дня. Фракція «БЮТ-«Батьківщина» і частина депутатів від «НУ—НС» покинули сесійну залу й зібралися радитися далі.
Парламентарії перейшли до розгляду питань за порядком денним і ухвалили постанову про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради шостого скликання (260 «за»). Вона передбачає, що відкриття восьмої сесії парламенту відбудеться першого лютого, закриття — восьмого липня 2011 року.
Загалом прийнято проект закону про зміни до статті 15 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Він передбачає збільшення виплат на дітей: на кожну дитину віком від 3 до 13 років у 2011 році — на 60 гривень, у 2012-му — на 120, у 2013-му — на 180, у 2014-му — на 250 гривень, а на дітей віком від 13 до 18 років у 2011 році збільшити на 100 гривень, у 2012-му — на 230, у 2013-му — на 360, у 2014-му — на 500 гривень.
Загалом також схвалено проекти законів  про внесення змін до законів «Про здійснення державних закупівель» та «Про організацію і проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні».
Депутати вітали з днем народження своїх колег Сергія Кия і Віктора Тополова, котрому виповнилося 65 років.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Повідомлення
Прокуратурою м. Києва за матеріалами дослідчої перевірки, проведеної органами внутрішніх справ щодо подій, які мали місце 16 грудня цього року в сесійній залі Верховної Ради України, порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 344 КК України (втручання в діяльність державного діяча).
Розслідування кримінальної справи доручено слідчому відділу прокуратури столиці.
Прес-служба Генеральної прокуратури України.