Парламентська хроніка Ранкове засідання 16 грудня
Учорашнє ранкове засідання так і не розпочалося, оскільки депутати фракції «БЮТ-«Батьківщина» заблокували трибуну та президію Верховної Ради. Про причини блокування свідчили плакати, які закликали: «Припинити політичні репресії!» та «Руки геть від Тимошенко!». 
Під час брифінгу представник фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв зазначив, що порушена проти Юлії Тимошенко справа має виключно політичний характер, оскільки кошти, отримані Україною від Японії в рамках Кіотського протоколу, лежать на казначейському рахунку. «А сам факт обмеження пересування лідера опозиції є фактично прямим політичним тиском», — наголосив депутат. Крім того, вважає він, порушивши проти Ю. Тимошенко кримінальну справу, влада прагне цим відвернути увагу громадськості від проблем бюджету та пенсійної реформи. Отже, щоб прояснити ситуацію з цими коштами, «БЮТ-«Батьківщина» вимагає звіту у Верховній Раді голови Держказначейства Сергія Харченка. Зокрема, перший заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що його політична сила, по-перше, вимагає негайного припинення політичних репресій, і, по-друге, звіту керівника Держказначейства про надходження і витрати коштів, отриманих в рамках Кіотського протоколу.
Далі у виголошеній заступником голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрієм Кожем’якіним заяві наголошується, що це свідчить про «черговий етап політичних репресій проти опозиції», метою яких «є план до 2015 року знищити в Україні будь-яку політичну конкуренцію» та «зробити так, щоб у нашій країні люди більше ніколи не змогли вплинути на зміну влади». Утім, ідеться далі в заяві, «партія «Батьківщина» добре знає свого лідера», тож «ще не народився той чоловік, який міг би залякати та зламати цю мужню жінку».
Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що якщо не припиниться блокування, то його політична сила «організує роботу парламенту так, щоб усі засадничі документи, які мають бути ухвалені до кінця року, були ухвалені». Водночас він припустив, що цим блокуванням «бютівці» хочуть зірвати запланований на п’ятницю звіт міністра фінансів Федора Ярошенка про результати міжнародного аудита діяльності уряду Юлії Тимошенко. «Щоб уникнути гласності з цього питання, наші колеги у випереджальному порядку блокують роботу парламенту і не дають можливості, щоб ті, хто проводив та замовляв цей аудит, доповіли в парламенті», — заявив він і додав, що «попередні матеріали аудиту свідчать про те, що розкрито факти дуже серйозних зловживань».
У свою чергу перший заступник лідера фракції Партії регіонів Михайло Чечетов також вважає, що фракція «БЮТ-«Батьківщина» блокує трибуну, оскільки не хоче, щоб Верховна Рада заслухала звіт із міжнародного аудита діяльності уряду Ю. Тимошенко. Крім того, він упевнений, що цим блокуванням «БЮТ-«Батьківщина» прагне зірвати звіт міністра фінанасів «Про розкрадання грошей попереднім урядом», котрий стане «інформаційною бомбою». 
Він також припустив, що якщо «бютівці» не знімуть блокади, то його фракція «візьме ситуацію в свої руки і забезпечить ефективну роботу».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.