Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства.

Законопроект (реєстр. №4465а) передбачає децентралізацію системи державного архітектурно-будівельного контролю і нагляду. Ним, зокрема, пропонується передати повноваження з надання (отримання, реєстрації) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів: виконавчим органам сільських, селищних, міських рад з питань державного архітектурно-будівельного контролю — щодо об’єктів, розташованих на території населених пунктів; структурним підрозділам районних державних адміністрацій з питань державного архітектурно-будівельного контролю — щодо об’єктів, розташованих за межами населених пунктів; центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю через головних інспекторів будівельного нагляду, — щодо об’єктів, розташованих на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.

Також законопроектом передбачається запровадити систему державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю, механізми оскарження замовником таких рішень; удосконалити процедуру подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для її повернення; виключити необхідність інформування замовниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про отримані документи на початок будівництва і про прийняття в експлуатацію об’єктів та скасувати відповідальність за неподання такої інформації; скоротити строк видачі технічних умов з 15 (30) до 10 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви.

Крім того, замовник будівництва отримає право на застосування автономних систем інженерного забезпечення незалежно від наявності на відповідній території магістральних чи інших інженерних мереж. Пропонується й зняти обмеження щодо залучення до здійснення контролю фахівців лише науково-дослідних та науково-технічних організацій, атестованих Мінрегіонбудом.

Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності та механізму державного архітектурно-будівельного контролю, посиленню ролі місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо комплексного розвитку територій в інтересах територіальних громад тощо.

 

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Головні консультанти Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олена Рибак (праворуч) та Лідія Шкуріна під час обговорення змін щодо удосконалення законодавства у сфері реформування державної служби та органів місцевого самоврядування.

Фото Сергія Ковальчука.