Учора на галявинці біля офісу ОБСЄ в Києві відбувся незвичайний пікнік. Актори театру вуличної сатири влаштували кулінарний перформанс «Майстер-клас з приготування голуб’ятини Миру».
Тушки птаха учасники акції — лицедії, які виконують роль кухаря (РФ), спостерігача (ОБСЄ) і вимушеного учасника цього кулінарного шоу (народу України) — готували на мангалі по-справжньому. Мораль цього смаження, за словами активістів, звернути увагу на якість виконання Організацією з безпеки і співробітництва в Європі своїх функціональних обов’язків.
Керівник театру Тімур Ібраімов розкрив секрет приготування страви «гарячого Миру» від шеф-кухаря, роль якого він виконав. За рецептом Москви треба оббілувати мир умовно на частини і смажити на повільному вогні на очах в ОБСЄ.
— Ця акція — наша громадянська позиція. Ми не хочемо нікого ображати, а запитуємо — яка все-таки роль цієї міжнародної організації і як вона впливає на те, що відбувається сьогодні у світі, зокрема на наших територіях, — кажуть учасники акції. — Безпека України — це безпека Європи. Сатирично представляючи на нашому перформансі споглядальну позицію вищезгаданої організації, ми порушуємо питання ефективності роботи таких інституцій — реальних дій з урегулювання конфліктів у світі.
Хочемо відзначити гуманність ініціаторів вуличного кулінарного шоу: вони не стали точно дотримуватися агресивного рецепта. Живих голубів випустили в небо, а на рожен нанизали тушки перепелиць, куплених у сусідньому магазині. За їх приготуванням, ковтаючи слинку, спостерігали з ґанку офісу ОБСЄ два охоронці. Коли шашлик був готовий, його запропонували на дегустацію присутнім. Репортери «Голосу України» відмовилися від частування: такі «шедеври» кремлівської кухні (нехай навіть у гротесковому виконанні) спричиняють печію.
— А їх почастуєте? — киваю у бік спостерігачів ОБСЄ.
— Обійдуться. Вони нас навіть у туалет не пустили, — аргументує адміністратор театру вуличної сатири Діма.
На завершення учасники вистави вирішили нагородити свого головного глядача, якому, власне, і адресовано дійство, «орденом зливального бачка» у вигляді підвіски до цієї відомої сантехнічної конструкції, пофарбованої сріблянкою. Схоже, громадські активісти цілком недвозначно виразили свою позицію щодо дій представників ОБСЄ в нинішній ситуації.
На офіційному рівні ця позиція не виходить за рамки дипломатичного формату. Хоча щодо ефективності моніторингової діяльності організації не раз виникали сумніви. А також висловлювалися думки, очевидно, не безпідставні, про те, що ОБСЄ, м’яко кажучи, занадто потурає Росії.
Восени минулого року в Інтернеті з’явився відеозапис, на якому лідери терористів сідають у машини із символікою ОБСЄ. Тоді група «Інформаційний спротив» заявила, що має у своєму розпорядженні факти використання автомобілів організації однією з воюючих на Донбасі сторін. Також з’явилося повідомлення про те, що один з російських військовослужбовців у зоні бойових дій використовував посвідчення співробітника ОБСЄ. Аналітики «ІС» навіть привселюдно відмовилися від співробітництва з цією інституцією, мотивувавши це тим, що «в ОБСЄ широко представлені громадяни Росії, ця організація, на наш превеликий жаль, дуже часто виступає в ролі ширми для агресивних планів РФ проти України».
Було чимало «неточностей» у звітах представників організації, які входили до складу антикризової групи, що проводила моніторинг подій у гарячих точках нашого сходу. Так, коли в листопаді минулого року бойовики обстріляли донецьку школу й при цьому загинули діти, відразу ж викликали ОБСЄ. Спостерігачі місії зафіксували факт обстрілу, але не вказали, що він вівся з території, підконтрольної так званій ДНР...
«Голосу України» стала відома думка джерела, наближеного до Спільного центру контролю й координації, до якого входять представники України, РФ і ОБСЄ. За його словами, на той час у складі групи було недостатньо профільних фахівців, здатних надати професійний висновок, та й мобільно відреагувати на екстремальні події війни... Зараз, начебто, ситуація змінилася. Можливо, якби обеесєшники швидко не виїхали на виклик, коли терористи з «Градів» обстріляли мирних маріупольців, жертв було б набагато більше. Про те, що гібриди різко згорнули і сховали установки, довідавшись, що до них їдуть спостерігачі ОБСЄ, свідчить перехоплена СБУ розмова терористів. І все-таки очевидно, що навіть зараз, на жаль, організація погано справляється з покладеною на неї місією посередника.
Так чи інакше, сьогодні український соціум, політикум, військові та аналітики не відмовляються від участі Організації з безпеки і співробітництва в Європі у розв’язанні мирного врегулювання воєнного конфлікту. Йдеться про зміну формату і функцій організації, які б відповідали реаліям часу і були дієвими.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.