Учора київський міський голова Віталій Кличко завітав з інспекцією до їдальні однієї зі столичних шкіл (на знімку). Після огляду харчоблока та спілкування із відповідальними за приготування обідів вирішив піти за принципом: краще раз спробувати, ніж сім разів почути. Замовив собі порцію гарячого обіду, який безплатно отримують учні 1—4 класів. Тим, що скуштував, залишився задоволеним. «Попри складну економічну ситуацію і різні думки з цього приводу, ми все-таки заклали в бюджет кошти на безплатне харчування дітей початкових класів. Я сам спробував такий сніданок. Хочу сказати — непогано. Поспілкувався з дітьми — усі задоволені. Поговорив із батьками, вони також переважно задоволені якістю обідів. Є побажання, щоб було більше фруктів та щоб раціон частіше змінювався. Ми це врахуємо», — сказав Віталій Кличко.

У бюджеті столиці на цей рік закладено майже 110 мільйонів гривень на організацію безплатного харчування для учнів молодшої школи. У середньому кожна порція такого гарячого сніданку коштує 8 гривень. Працівники, задіяні у процесі приготування обідів, переконують: зробити перше, друге, гарнір, салат та чай за цю ціну — місія майже нездійсненна. Як варіант пропонують у майбутньому залучати кошти батьків для хоча б часткової оплати харчування.

Ще до ухвалення бюджету столиці на цей рік у самій КМДА зізнавалися: приготувати якісний обід за нинішніх цін на суму, яка не перевищує навіть 10 гривень, дуже складно. Та все-таки вихід знайшли. Як розповіла «Голосу України» Ганна Старостенко, заступник голови Київської міської державної адміністрації, рецепт успіху полягає у виключенні одного дуже значущого «інгредієнта» зі шкільного меню — корупційної складової. «Ми посилили контроль за проведенням тендерних закупівель, звернулися до батьківських комітетів. Стежитимемо, щоб під час укладання угод було збережено відповідність між ціною та якістю. Нині за ці кошти, що у нас є, складно забезпечити якісне і повноцінне харчування. Але ми зробили акцент саме на гарячих сніданках — за менші гроші намагаємося зробити більше».

Проаналізувавши попередні тендери, вдалося віднайти чимало цікавих фактів: то картоплю закуповували по 8 грн. за кілограм у той час, коли на ринку ціна не перевищувала 4 грн., то цибуля виявлялася «золотою». «Запитували, чому така різниця. Відповідають, мовляв, інших пропозицій не було...» — каже Ганна Старостенко. Надалі КМДА планує повністю оновити процес тендерних закупівель продуктів для харчування школярів. Щоб не кожен район окремо проводив конкурси, а це робило місто централізовано. Чиновники сподіваються, коли зростуть обсяги замовлень, вдасться вийти на виробників продукції. Там, мовляв, і більші знижки можна виторгувати. «Зараз із 60 постачальників, які забезпечують харчування по всіх районах Києва, тільки 19 — виробники, решта — посередники. Останні у свою ціну закладають відсоток власної вигоди. А насправді ця продукція може коштувати дешевше», — каже Ганна Старостенко.

До речі, за свій обід у шкільній їдальні міський голова показово розрахувався: «Щоб потім не казали, що Кличко дітей об’їдає», — пояснив очільник міста.

Школярі ж, вочевидь, у стані шоку і не помітили, як майже спустошили свої тарілки. «Скажіть, сьогодні краще у столовій, ніж було вчора», — запитав Віталій Кличко своїх сусідів за обіднім столом. «Так, набагато!» — в унісон відповіли другокласники. «Як так?!» — обурився міський голова і вже майже хотів піти з’ясовувати ситуацію. Та продовження відповіді малечі його зупинило: «Сьогодні набагато краще, адже ми самого очільника столиці України побачили».

Фото надане прес-службою київського міського голови.