У Чернігові відбулося пленарне засідання першої сесії Чернігівської міської ради шостого скликання. У ході таємного голосування 31 депутат підтримав запропоновану міським головою Олександром Соколовим кандидатуру на посаду секретаря міськради. Ним став кандидат юридичних наук Олег Шеремет, представник Партії регіонів. На цій посаді він, до речі, працював з 2008 року.
Досить гостро на це призначення відреагувала партія «Фронт змін». Вона виключила 17 листопада зі своїх лав депутатів міськради Олега Мороза, Василя Білогура, Наталю Осіковську та Павла Гармаша, які підтримали представника Партії регіонів. Партійців у Києві оголошено «зрадниками» та обіцяно вжити заходів, щоб відібрати в них депутатські мандати.
Зазначимо, що в складі Чернігівської міськради «Батьківщина» має 19 депутатів, Партія регіонів — 15. Тому створення більшості в таких реаліях є істотною проблемою.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігів.
Керівні посади дісталися представникам трьох сил
Перша сесія Житомирської обласної ради відбулася без сенсацій. У бюлетенях з виборів спершу голови, а затим і двох його заступників було лише по одному прізвищу: перевага Партії регіонів та її союзників у складі депутатського корпусу така, що інші фракції не бачили сенсу висувати своїх претендентів. Головою ради обрано 63-річного представника ПР Йосипа Запаловського. Голова облдержадміністрації Сергій Рижук назвав його надійною людиною, зазначивши, що знає Запаловського вже понад 38 років по спільній комсомольській і партійній роботі. Новий голова працював також у банківській сфері, в апараті Верховної Ради України. Остання посада — заступник голови ОДА. Незважаючи на те, що деякі фракції відмовилися брати участь у голосуванні, Йосип Запаловський набрав 71 голос (всього в облраді 112 депутатів). Його заступниками стали Володимир Арешонков (Народна партія) та Михайло Чигир (КПУ).
Олексій КАВУН.
Житомирська область.
Головою облради став учитель історії
На першій сесії Одеської обласної ради обрано його голову і двох заступників. Усі посади обійняли депутати від фракції Партії регіонів. Головою ради став 49-річний Микола Пундик. Його кандидатуру підтримали 106 депутатів із 132. За його суперника — представника партії «Батьківщина» — проголосувало шість депутатів, не підтримали жодну кандидатуру 12 чоловік. Першим заступником голови обрано Миколу Тиндюка, заступником — Олексія Гончаренка, сина нинішнього одеського міського голови Олексія Костусева. Загалом у тому, що все керівництво ради представляє одну політичну силу, немає нічого дивного, оскільки Партія регіонів представлена в облраді найбільшою кількістю депутатів — 87 мандатів. Крім того, до ради увійшли представники Народної партії, «Сильної України», «Фронту змін», «Батьківщини», КПУ, «Родины» і Соціалістичної партії України.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеса.