В очікуванні нових комунальних платіжок в Україні відбуваються акції протесту. Громадяни вимагають у влади не підвищувати ціни на газ і комунальні послуги для населення. Так, минулої суботи у центрі Києва протестували прихильники низки громадських організацій. Такий само захід на початку вересня провели у Харкові. Там наполягали прийняти мораторій на підвищення комунальних платежів доти, доки не буде підвищено зарплати. Водночас депутати Черкаської облради звернулися до керівництва держави із проханням не підвищувати ціни на газ для населення. 

 

Тоді міський голова Черкас Сергій Одарич повідомив про зростання тарифів на тепло та гарячу воду. Він зазначив, що міський виконавчий комітет втратив повноваження затверджувати тарифи на послуги ЖКГ. Поки що їх затверджуватиме Національна комісія з регуляції електроенергетики (НКРЕ). У свою чергу, міністр ЖКГ Юрій Хівріч дотримується думки про необхідність підвищення в Україні тарифів на тепло та гарячу воду в середньому на 60—65%.

Київська влада має намір взяти кредит у 500 млн. грн. для погашення різниці у тарифах перед АК «Київенерго». Про це нещодавно повідомляв заступник глави Київської міськадміністрації Олександр Мазурчак, передає «Інтерфакс-Україна». «А іншого варіанта немає — або кредит, або підвищення тарифів», — наголосив він.

Водночас Мазурчак заявив, що у столиці не мають наміру до кінця поточного року підвищувати тарифи. Чиновник нагадав, що, відповідно до чинного законодавства, питання про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги віднесені до компетенції спеціального органу, який ще не створено. Нагадаємо, влітку киянам, які регулярно й вчасно оплачують житлово-комунальні послуги, обіцяли 10-відсоткові знижки вже восени. Це б стало хорошим стимулом і прикладом для боржників. Фахівці побоюються, що зі зростанням квартплати кількість свідомих неплатників збільшиться.

Оплата «комуналки» — сьогодні одна із самих болючих тем для співвітчизників. З початку серпня на 50% подорожчав газ, а з жовтня уряд планує підвищити ціни на тепло та гарячу воду. Відповідно, це спричинить зростання споживчих цін. При цьому рівень зарплат не підвищиться.

За прогнозами голови Конфедерації вільних профспілок України, народного депутата Михайла Волинця, зимою, після місцевих виборів, ціни на електроенергію для населення підвищаться у чотири рази...

Щоправда, працює програма житлових субсидій. І уряд стверджує, що незаможні громадяни не відчують на собі заплановані зміни у «платіжках за квартиру».

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, близько 20% українців живуть за межею бідності. І після підвищення тарифів цей показник істотно не зміниться. І все завдяки субсидіям. А от громадяни із середніми доходами можуть постраждати. Їм доведеться більше віддавати за комунальний сервіс і менше витрачати на себе. Комунальна аксіома вимагає платити, не задумуючись.