Не треба бути економістом, щоб спрогнозувати: більшість харчових продуктів, ліків та послуг дорожчатимуть. Ціни на них, якщо й стабілізуються, то на певний період, щоб невдовзі продовжити зростання. Бойові дії на сході вимагають від країни серйозних капіталовкладень. Тим часом, серед значних втрат протистояння — промисловість, яка продовжує здавати позиції. Валовий внутрішній продукт скорочується. Усе це породжує інфляційні процеси.

 БЕНЗИН ТА ДИЗПАЛИВО

На жаль, і нинішнього місяця заправки цінами водіїв не потішать. І це попри подальше здешевлення нафти на світовому ринку, що автоматично знижує вартість бензину та дизпалива. Такі тенденції оминають Україну, тому що стрімка девальвація гривні нівелює ефект від падіння цін на нафту. Ми не можемо сказати, що ринкові закони жодним чином не впливають на наші заправки. За рік «горючка» у нас також подешевшала, але у доларах. Якщо на початок минулого року 92-й бензин коштував 10 гривень 60 копійок за літр, тобто за тодішнім курсом це було 1,3 долара, то нинішні 16,49 грн. — це сьогодні лише 90 центів. Але далеко не всі водії отримують зарплату в валюті, щоб відчути на собі таке істотне здешевлення.

Тож, за прогнозами, нинішнього місяця бензин та дизпаливо додадуть у ціні (у гривнях) 5—7%.

БОРОШНО

Магазини й надалі переписуватимуть цінники на цей стратегічний для домогосподарок товар убік збільшення. За останні три тижні борошно вищого ґатунку в опті подорожчало на 700—800 гривень за тонну. У подальшому це збільшення позначиться на роздрібних продажах. Загалом за минулий рік борошно вищого ґатунку додало в ціні 1200—1300 грн./т.

ХЛІБ

Логічно, що з борошном дорожчатиме і продукт номер один. Попри те, що і пекарі, і влада докладають зусиль, щоб стримати цей процес, торік ціни на хліб зросли майже на третину. Але, окрім борошна, є й інші складові подорожчання буханця. Це і енергоносії, і транспортні витрати, і газ. Хоча борошно, звісно, вплинуло найбільше. Воно становить 43—45% у собівартості хліба.

КРУПИ

За рисом і гречкою, які ще з осені значно додали у ціні і перетнули у роздробі 20-гривневу позначку, «поспішають» і інші, менш популярні крупи. Перлова, ячна, пшенична, кукурудзяна, навіть горох намагаються взяти свої висоти і мало не кожного дня дивують споживача черговим зростанням. Не буде виключенням і лютий — до нового врожаю ще далеко.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Вони дорожчають останні три місяці, і тенденція продовжуватиметься. За цей період вітамінна продукція піднялася у ціні майже на 75 відсотків. Цікаво, що плодоовочева корзина лише за минулий тиждень стала вагомішою на 5,9 процента, повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Борщовий набір продовжував дорожчати під впливом зростання попиту на українську продукцію. Приміром, нашу цибулю активно постачають до країн Близького Сходу, а морква і картопля знаходять ринки збуту в Білорусі, Грузії та Азербайджані. Тож зростання цін на внутрішньому ринку продовжиться. Ймовірно, за місяць вітамінна продукція додасть 20—25%. Відтак, українці її купуватимуть менше.

МОЛОКО ТА МОЛОКОПРОДУКТИ

Виробники намагаються підняти роздрібні ціни на продукцію з незбираного молока. Це спричиняє зниження попиту, що, у свою чергу, є стримувальним фактором для здорожчання. У південних областях молоко як сировина тікає у Крим, бо ціни там вищі. Якщо молоко у плівці й подорожчає, то на 15—20 копійок за літр.

СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ

Літрова пляшка у січні перетнула межу в 20 гривень і надалі дорожчатиме. Якщо рік тому насіння соняшника коштувало 3 тисячі гривень за тонну, то нині олійножировим підприємствам доводиться платити 7,5 тисячі. Тому вартість нерафінованої олії зросла за цей час удвічі.

ЦУКОР

Залишиться у цінах січня. По-перше, тому що торік його виробництво збільшилося на 70 відсотків. По-друге, скоротилося споживання, частково відпали покупці з Криму, де солодкий пісок майже не виробляють, а лише споживають. Та й сам цукор здорожчав — покупці у роздріб уже майже не беруть його мішками про запас, як раніше... Кондитерська галузь працює нині не на повну, тому не використовує таку кількість солодкого піску, як колись. І до сезону консервацій ще далеко.

М’ЯСО

Ціни на нього стабілізуються на нинішньому рівні. А яловичина, вартість якої доходила до 100 гривень за кілограм, за прогнозами, навіть подешевшає. Наприкінці місяця до понижувальних чинників додадуться Масляна і піст. Постачається менше м’яса реалізаторами до охоплених протистояннями Луганщини й Донеччини. Тож усі вони шукатимуть збут подалі від війни. Пропозиція значно перевищуватиме попит. Але у потенційних покупців бракує грошей.

АЛКОГОЛЬ

Хоча Новорічні свята залишилися позаду, спиртне в країні дорожчатиме. Взагалі у нас завжди знаходилося немало співгромадян, для яких алкоголь був продуктом номер один. А потім уже йшли крупи, м’ясо, олія тощо. Відтоді пити у нас навряд чи стали менше. Люди часто знімають стрес, заглядаючи у пляшку, пояснюючи це життєвими негараздами. Криза, безробіття, війна... Продавці алкоголю вміло на цьому спекулюють. Лякає, що дедалі більше у цьому сегменті з’являється сурогату. Приміром, по винах — значна частина потужностей разом з виноградниками залишилися в анексованому Криму. Втім, каберне і портвейнів на полицях столичних супермаркетів нібито від виробників з півострова — скільки завгодно.

ЛІКИ

Ціни на них продовжуватимуть поступово зростати через хиткий стан національної валюти. Майже третину представлених на українському ринку препаратів завозять з-за кордону, тому вони надто чутливі до курсу долара.

До речі, торік імпортовані медикаменти подорожчали майже удвічі, вітчизняні — наполовину.

ТРАНСПОРТНІ ПОСЛУГИ

У середині лютого в Києві очікується підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті — вартість однієї поїздки в метро планують збільшити з 2 до 4 грн., в автобусі, тролейбусі, трамваї — з 1,5 до 3 грн. Відповідно до 5—6 гривень подорожчає проїзд у маршрутках. Уже нині можна спостерігати, що дедалі більшою популярністю у громадян користується комунальний транспорт. І салони чистіші, і водії коректніші, а головне — економія... Загалом транспорт у лютому з’їсть у півтора разу більше наших коштів, ніж у січні. Одразу треба готуватися до березня, коли вартість проїзду зросте на усі 100 відсотків.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

Залишатимуться у цінах січня. Втім, уже тепер треба вишукувати варіанти для майбутньої економії: мешканцям багатоквартирних будинків, приміром, встановлювати лічильники обліку природного газу, води. Щоб платити тільки за себе, а не ще й за сусідів. Бо затишшя на комунальному фронті тимчасове. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, уже у першому кварталі нинішнього року має переглянути ціни на природний газ. Підняття тарифів на блакитне паливо для населення значиться і серед основних питань переговорів України з МВФ.

ТУРИСТИЧНІ ПОСЛУГИ

У межах України будуть майже без змін. Вартість закордонних турів зросте разом з валютним курсом. Уявіть, що мандрівка на двох до Туреччини коштувала рік тому 500 доларів, тобто була доступною навіть для громадян з щомісячною зарплатою у три-чотири тисячі гривень. Нині ті самі 500 доларів за встановленим турагентством валютним курсом у 20—21 грн./дол. виливаються щонайменше у 10 тисяч гривень.

ВАЛЮТА

Гривня залежить від того, коли і в яких обсягах наша держава отримає кошти від Міжнародного валютного фонду. Найближчим часом спостерігатиметься «підтягування» офіційного курсу Нацбанку вбік «сірого» ринку, тобто до 20 грн./дол.

Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот у тему

— Я бачу, ви жируєте! Ікра на столі!

— Але ж БАКЛАЖАННА!

— Але ж відро!