На державне замовлення зможуть розраховувати тільки ті навчальні заклади, які дають якісну освіту. Такі зміни анонсував Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на робочій нараді з керівниками вишів, присвяченій імплементації Закону «Про вищу освіту». «Іншими шляхами ми не розв’яжемо проблему, як забезпечити якість освіти і зменшити кількість вишів, які є неефективними і видають папірці під назвою «диплом», — пояснив глава уряду.

Він нагадав, що наступного року почне працювати Агентство забезпечення якості освіти, через яке керівники вишів «боротимуться за значні ресурси», які виділяє держава.

В основу закону покладено ідею про наукову і фінансову самостійність навчальних закладів. Після внесення необхідних змін до закону про Бюджетний кодекс державні виші отримають можливість розміщувати надходження від освітньої, наукової чи виробничої діяльності на власних банківських рахунках. Коли саме це відбудеться — поки що невідомо.

Чекають на зміни і в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. «Університет заробляє гроші, зокрема, за рахунок платних освітніх послуг. Але всі ці кошти перебувають на рахунку Держказначейства, — розповідає декан філософсько-теологічного факультету ЧНУ Василь Балух. — Нині казначейство пропускає тільки платежі, пов’язані із зарплатою. Наша друкарня фактично зупинилася».

Новий закон утілюватимуть у життя в три етапи, і вже на першому ВНЗ зобов’язані оприлюднити у себе на сайтах інформацію про власні бюджети. «У нас вже була така практика, — розповідає Василь Балух. — 2013 року за рішенням вченої ради кошторис було оприлюднено».

Тим часом на студентів ЧНУ чекає ще одне нововведення — визнання державою богословських дипломів. Василь Балух очолює єдиний в Україні факультет, де можна отримати одночасно світську і духовну освіту (дипломи релігієзнавця та богослова). Згідно з новим Законом «Про вищу освіту» має бути затверджено єдиний перелік галузей знань, де знайдеться місце і богослов’ю. «Це перший крок до визнання таких дипломів, але механізму поки що немає», — каже Василь Балух.

Прем’єр пообіцяв студентам і нову систему призначення стипендій. За словами Арсенія Яценюка, до Верховної Ради буде внесено законопроект про єдиний стипендіальний фонд. «Стипендія — це не соціальна пільга, це стимул. Наша пропозиція — створити єдиний стипендіальний фонд й ухвалити рішення про те, яким чином, кому і на яких підставах виплачувати стипендії», — наголосив він. На думку експертів, це убезпечить від корупції та суб’єктивізму під час призначення таких виплат «на місцях». 

Новий закон про вищу освіту обіцяє студентам нові стимули до навчання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).