Цей Закон визначений євроінтеграційним, оскільки він суттєво розширює можливості здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм.

Отже, тепер здобувачі вищої освіти зможуть самостійно формувати освітню траєкторію, регулювати тривалість свого навчання, змінювати через рік навчання спеціальність у разі потреби. Так, Закон передбачає навчання одночасно за декількома освітніми програмами, а також у декількох закладах вищої освіти за умови здобуття тільки однієї кваліфікації вищої освіти за кожним рівнем за кошти державного бюджету.

Тепер студенти-контрактники зможуть самостійно визначати тривалість навчання в університеті, наприклад, студент зможе пройти чотирирічну бакалаврську програму або поєднати навчання з роботою і завершити своє навчання за 6-8 років.

Також Закон надає можливості створювати міждисциплінарні освітні напрями на всіх рівнях вищої освіти в межах міждисциплінарних предметних областей.

Законом вносяться зміни до низки статей Закону України «Про вищу освіту», які регулюють питання освітніх програм, стандартів вищої освіти тощо.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.