Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо введення кримінальної відповідальності за злочини, скоєні по відношенню до членів своєї сім’ї).
Зокрема, під час засідання комітет розглянув альтернативні проекти законів: щодо посилення відповідальності за вчинення насильства в сім’ї (реєстр. №4036а) та щодо введення кримінальної відповідальності за злочини, скоєні по відношенню до членів своєї сім’ї (реєстр. №4036а-1).
Під час розгляду зазначених законопроектів було відмічено, що насильство в сім’ї є однією з найрозповсюдженіших (майже 35 відсотків тяжких насильницьких злочинів вчиняється саме в сім’ї) форм порушення цілої низки прав людини. Наслідки таких дій, особливо проти жінки, негативно позначаються на фізичному та психічному здоров’ї дітей. Згідно з останніми дослідженнями, понад 70 відсотків злочинців зазнали агресії в дитинстві, що сприяло формуванню схильності розв’язувати проблеми із застосуванням сили.
Законопроектами пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, які встановлюють, що вчинення злочину стосовно члена своєї сім’ї є обтяжуючою обставиною при призначенні покарання. Також народні обранці пропонують визначити відповідальність за умисне вбивство, доведення до самогубства, умисні тілесні ушкодження, побої і мордування, катування, зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби.
За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону щодо введення кримінальної відповідальності за злочини, скоєні по відношенню до членів своєї сім’ї.
 
Оплата робіт за рахунок місцевих бюджетів та Фонду соцстрахування
 
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до статті 31 Закону «Про зайнятість населення» (щодо фінансування громадських робіт).
Законопроектом (реєстр. №2770) пропонується встановити умови фінансування громадських робіт із залученням непрацюючих осіб за рахунок місцевих бюджетів і Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України. Обсяг виділення коштів визначатиметься залежно від їх можливостей та конкретної ситуації.
Запропоновані зміни, зазначили члени комітету, можуть призвести до бездіяльності в частині матеріальної підтримки з боку органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій. Народні депутати підкреслили, що чинна редакція частини 6 статті 31 Закону «Про зайнятість населення» стимулює відповідні органи місцевої влади до активізації роботи з питань оплати громадських робіт, до яких залучаються безробітні та інші категорії осіб.
Також парламентарії звертали увагу на те, що внаслідок особливостей бюджетної системи України місцеві кошториси, як правило, мають гострий дефіцит коштів. Водночас передбачений чинним законом порядок не дозволяє фінансувати громадські роботи за рахунок страхового фонду в більших, ніж з місцевого бюджету, обсягах.
Комітет не раз розглядав листи від обласних державних адміністрацій та різних громадських організацій з пропозиціями внести поправки до Закону «Про зайнятість населення» в частині зміни порядку фінансування громадських робіт, у зв’язку з відсутністю в місцевих бюджетах коштів на їх фінансування.
Враховуючи це, народні обранці скасували рішення комітету від 15 травня 2013 року про відхилення законопроекту і рекомендують Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому.
 
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.