Приблизно таким (тільки зі знаком оклику) був лейтмотив учорашньої прес-конференції представників батьківських та опікунських рад кількох навчальних закладів, яка відбулася у Києві. Її учасники оголосили безстрокову мирну акцію «Передостанній «дзвоник» для освіти». За словами представника громадського руху «За мир і справедливість» Дениса Садохи, сьогодні вони вийдуть до Кабміну — протестувати проти «свавілля у цій сфері» та профанації реформ.

Замість того, щоб оперативно подбати про харчування учнів 1—4 класів (безплатні обіди пообіцяли, але й досі не відновили), профільний департамент КМДА буквально тероризує перевірками педагогічні колективи. За словами Сергія Цибенка, голови ради батьків 38-го столичного ліцею, «інспектують» передусім ті навчальні заклади, в яких створено благодійні фонди і де офіційно звітують про використання батьківських коштів.

Приводом для невдоволення стало звільнення кількох керівників столичних шкіл (зокрема, 38-го ліцею та 75-ї гімназії), у яких навчаються діти учасників прес-конференції. Оскільки батьки вболівають за долю «свого» навчального закладу і роблять регулярні внески до шкільних фондів, вони хочуть впливати на кадрову політику профільного департаменту КМДА, який на свій розсуд вирішує питання звільнення й призначення директорів.

— Наш навчальний заклад — один із найстаріших у Києві, — каже голова опікунської ради 75-ї гімназії Юлія Беженар. — Його авторитет і матеріальна база підтримувалися завдяки зусиллям унікального педагогічного колективу і нашого директора.

Після перевірок у школі її очільницю звільнили. «На місце авторитетного столичного педагога департамент пропонує людину з Дніпропетровщини, яка до того взагалі займалася сільським господарством», — каже Юлія Беженар.

Жоден з усунених директорів чомусь не прийшов озвучити власну позицію. Про незаконність свого звільнення заявив тільки колишній керівник Школи вищої спортивної майстерності м. Києва Олег Гатченко. Заклад має у своєму розпорядженні басейн, і, за словами О. Гатченка, влада має намір повністю комерціалізувати його послуги. Нині 80 відсотків відвідувачів займаються плаванням безплатно.

В освітній сфері «ходить» чимало необлікованих і неконтрольованих коштів. За словами правозахисника Сергія Косенка, мінімальний з відомих йому «шкільних внесків» обмежується 50 гривнями, максимальний — 10 000, які викладають батьки однієї з престижних гімназій, розташованих на Оболоні. «Керівники міста знають про цю ситуацію, але, схоже, вона їх влаштовує, — каже він. — При столичних школах діють 124 благодійні фонди і громадські організації, але загалом у нас 461 загальноосвітній навчальний заклад. Тобто тільки 25% шкіл мають благодійні фонди і збирають гроші офіційно. Решта 60—70% приймають їх готівкою, тому проконтролювати видатки неможливо». За його словами, звернення батьків щодо вимагання коштів керівництвом навчальних закладів розглядають вибірково.

На прохання «Голосу України» ситуацію прокоментувала директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян. За її словами, згаданих керівників було звільнено після проведених перевірок. «У 38-му ліцеї протягом півроку замість гарантованих державним стандартом безплатних уроків фізкультури проводилися уроки ритміки, які оплачували батьки, — каже Олена Фіданян. — Виконувача обов’язків директора 75-ї гімназії звільнили наказом райвно через те, що у цієї особи виявили фальшивий диплом інституту Грінченка. Виходить, що ця людина взагалі не мала вищої освіти. Інститут офіційно підтвердив, що згаданій особі такий диплом ніколи не видавали. Історія з фальшуванням документів мала місце і у випадку з О. Гатченком. На підставі несправжнього посвідчення майстра спорту він щомісяця отримував доплату до ставки — двісті гривень з гаком, яка лише за два роки (тобто за період його роботи директором) призвела до незаконної розтрати понад 4 тисяч гривень. Крім того, вже після його звільнення ми отримали довідку від департаменту фінаудиту КМДА про виявлені порушення під час використання загалом понад 2 мільйонів гривень бюджетних коштів. Додам, що перевірки проводили за заявами громадян».

Скромні букети нині не в моді, кажуть батьки школярів.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.