Після майже семирічної реконструкції у Каневі на Чернечій горі у переддень 19-ї річниці незалежності України відкрито музей Тараса Шевченка.

Перед цією урочистою миттю Президент України Віктор Янукович поклав квіти до могили поета-пророка, виступив із промовою і вручив нагороди учасникам реставраційних робіт музею, працівникам культури, мистецтва та народного господарства. Глава держави перерізав символічну червону стрічку на відкритті оновленого Кобзаревого дому. Першу екскурсію його залами провела для Президента та членів уряду керівник концепції реставрації та експозиційного вирішення музею архітектор Лариса Скорик. Вона наголосила, що нині осучаснений, модернізований меморіальний комплекс відповідає кращим європейським зразкам музейних закладів.
Іншої думки наукові співробітники Шевченківського національного заповідника, багаторічні служителі Чернечої гори.
— Ми глибоко засмучені, — сказала провідний науковець-шевченкознавець, автор енциклопедичної книги «Святиня» Зінаїда Тарахан-Береза, — що з яскравого національного храму духовності, яким був за задумом видатного українського архітектора Василя Кричевського музей Кобзаря, його перетворено на сіру невиразну споруду. Космополітичним забаганкам, переконана, — не місце у Шевченківському музеї. До нас, наукових працівників, а також до Президента України Віктора Януковича, звернувся з офіційним листом щодо неприпустимості знищення національної пам’ятки архітектури онук славетного будівничого Василь Лінде-Кричевський. Ми робитимемо все, щоб повернути історичний вигляд і дух Кобзаревого дому.