Під таким гаслом днями на Софійській площі в Києві відбувся патріотичний флешмоб. Автор ідеї — Ганна Турчинова (на знімку). Мета заходу: об’єднати та підтримати українців у їхній боротьбі за незалежність.

Під час акції було виконано чотири гімни. Спочатку представники Національної державної академічної капели «Думка», хору студентів Національної музичної академії України ім. П. Чайковського, хорової капели «Дзвіночок» та музичної школи-інтернату ім. М. Лисенка виконали студентський гімн, а згодом — молитву за Україну. Після цього до хорів приєднався Національний академічний симфонічний оркестр України. Вони спільно виконали гімни Європи та України. Сакральності заходу додали дзвони Софійського собору, які розпочали флешмоб і звучали після кожної композиції.

«У День знань гімн студентства — як посил єднання всієї молоді, всієї України, що підтверджує перше гасло — єдині по всій країні. Духовний гімн — молитва за тих, хто нині боронить цілісність нашої держави. Європейський («Ода до радості» Людвіга ван Бетховена) — демонструє, що ми з вами сповідуємо європейські цінності і попри всі труднощі будемо у великій європейській родині, бо цього хоче весь український народ. І ствердно щодо цього гасла: «Єдині, сильні, незламні», — виконувався Державний гімн України як знак того, що ми справді незламні і безповоротно йдемо до власної свободи, власної незалежності, хоч і з великими втратами», — зазначив міністр культури Євген Нищук.

У свою чергу Ганна Турчинова переконана, що будь-які труднощі українці подолають. Бо іншого шляху немає. «Ми пам’ятаємо, якою великою ціною наші діди долали фашизм, а ми з вами подолаємо рашизм», — наголосила вона.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.