У цьому переконуєшся, переступивши поріг Історико-краєзнавчого музею у селищі Чорноморському, що на Тарханкутському півострові. Напевно, тому тут майже завжди велелюдно, незважаючи на те, що музею не так багато років. Відкрито його в 1987 році. Пізніше, коли в районі було створено Республіканський історико-археологічний заповідник «Калос Лимен» (Прекрасна гавань), музей увійшов туди на правах відділу.

У вісьмох залах музею зберігаються знахідки археологічних експедицій, що працюють на Тарханкуті: велика колекція амфор, витончені чорно-лакові посудини й інші предмети побуту стародавніх греків, що датовані ІV століттям до нашої ери — ІІ століттям нашої ери. У залі середніх століть представлено експонати, що розповідають про життя півострова Тарханкут і селища Ак-Мечеть (нині Чорноморське. — Авт.) в еру середніх століть. Привертає увага половецька кам’яна статуя, що добре збереглася. Зал етнографії знайомить із життям і побутом, ремеслами, предметами народної творчості росіян, українців, болгар і кримських татар за період кінця XІX — початку XX століть.

У залі Великої Вітчизняної війни музейні працівники зібрали матеріал про земляків, що воювали на всіх фронтах, про партизанів і підпільників Чорноморського району. Не забули й про «афганців». Представлені фотографії, особисті речі жителів Чорноморського району, що воювали в Афганістані. До того ж, як розповіла директор заповідника Зінаїда Писач, тут проводитися велика робота з військово-патріотичного виховання школярів району. Раз на рік, 18 лютого, у музеї проходить зустріч учнів старших класів селищних шкіл з воїнами-«афганцями». Крім екскурсій працівники музею не забувають і про культурно-масові заходи. Це й творчі вечори, і зустрічі з цікавими людьми, учасниками бойових дій, організовуються персональні виставки художників і народних умільців Криму й Тарханкуту. З 2006 року працює програма «Музей—школі». На городищі «Калос Лимен» і в залах музею проводяться тематичні театралізовані вистави, зустрічі з археологами.

У залі природи представлені флора й фауна Тарханкуту, а також фото й панорами природних пам’ятників регіону, окремий зал присвячено історії і трудовим будням найбільшої в Криму державної компанії «Чорноморнафтогаз». Й це далеко не все. Адже експозиції увесь час поповнюються. До речі, за більш як двадцять років свого існування в музеї побувало близько 200 тисяч відвідувачів.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.