Россільгоспнагляд тимчасово — до 1 січня наступного року — дозволив ввозити молочні продукти, яйця і м’ясні консерви з материкової частини України на територію окупованого Криму. Але ввозити м’ясо, як і раніше, заборонено.

Для Криму, який просто не в змозі виробляти, а Росія не здатна наситити, ввезення українських товарів — як ковток свіжого повітря. Понад те, що й ціни на українську «молочку» та інші товари значно нижчі від російських. Приміром, за даними моніторингу середніх роздрібних цін на соціально значущі продукти у містах і районах Криму, найвищі середні розцінки на борошно, борошняні вироби та м’ясну продукцію зафіксовані в роздрібних мережах Красноперекопська, Армянська та Джанкоя. І це при тому, що раніше тут були найнижчі ціни, а пенсіонери із Сімферополя й Севастополя їздили на місцеві ринки по м’ясо, картоплю, моркву та цибулю.

Зокрема, середні ціни на борошно й борошняні вироби в роздрібних мережах Північного Криму коливаються в межах від 21 до 22 рублів за кілограм (близько 7 грн.), за середньої ціни по Криму 18,3 рубля. Відповідно, ціни на хліб і макаронні вироби — теж вищі від середніх, кілограм макаронних виробів у Джанкої й Красноперекопську в середньому коштує 30—32,7 рубля (близько 10—15 грн.), що перевищує загальнокримський показник на 10 рублів. Найнижча ціна на борошняні вироби зафіксована в Євпаторії — 14,59 рубля за кілограм борошна та 21,8 рубля за кілограм макаронних виробів. Також в Армянську й Джанкої зафіксовано максимальну для півострова середню ціну на олію. За середньої ціни по Криму 45,83 рубля у вищезгаданих містах її вартість становить майже 60 рублів (понад 20 грн.).

Із продуктів тваринництва в Армянську — найвища середня вартість яєць: 45,75 рубля за десяток, за середньої ціни по Криму 32,9 рубля, а максимальна середня ціна на яловичину, свинину та м’ясо птиці зафіксована в Красноперекопську. Там кілограм яловичини обійдеться покупцеві в 225 рублів, за середньої кримської ціни в 170 рублів, кілограм свинини — майже в 348 рублів за кілограм (по Криму — 217 рублів), а кілограм курятини коштує 103 рубля (у середньому на півострові — 92 рублі).

Крим.

На знімку: продукція краснодарського молокозаводу — непопулярна в Криму через високу ціну.

Фото з сайту «Кримський репортаж».