Пам’ятник Івану Туркеничу відкрито біля села Раковичі Радомишльського району Житомирщини. Поле, біля якого його встановили, називають Івановим. Саме тут у грудні 1943 року Іван Туркенич, більше відомий як командир «Молодої гвардії», здійснив один із своїх фронтових подвигів. У жорстокому бою він знищив три фашистські «тигри». Потім у складі 99-ї стрілецької Житомирської Червонопрапорної дивізії дійшов до Польщі. Під час тяжких боїв у районі Жешува був смертельно поранений.
Його не раз представляли до присвоєння звання Героя Радянського Союзу, однак щоразу викреслювали через запис в особовій справі «був у полоні». Хоч і втік з табору й очолив потім «Молоду гвардію», чиновники були непохитні. Указ про присвоєння йому звання Героя було підписано лише 5 травня 1990 року. Цього багато років добивалися ентузіасти-пошуківці з Житомирського військового училища радіоелектроніки військ ППО, яке в 1941 році, коли воно базувалося ще в Севастополі і називалося училищем зенітної артилерії, закінчив Іван Туркенич. Саме вони стали ініціаторами спорудження меморіалу.
Мітинг з нагоди відкриття пам’ятника завершився реконструкцією фрагменту бою, що відбувався тут у грудні 1943 року. Інсценізацію допоміг організувати клуб «Червона зірка», президентом якого є Олексій Шереметьєв — відомий меценат і спеціаліст з воєнної історії.
Житомирська область.
На знімку: у почесній варті біля пам’ятника курсанти Житомирського військового інституту імені Сергія Корольова.
Фото автора.