У видавничо-поліграфічному центрі «Літопис-ХХ» вийшов друком краєзнавчий нарис Данила Кулиняка та Сергія Цюпка «Тисячолітнє Ведмеже».
Ця невелика документальна книжка — про одне з найдревніших сіл України (колись міст Київської Русі та древньоскіфської держави) Ведмеже, що на Роменщині в Сумській області. Автори — президент Асоціації ювелірів України Сергій Цюпко та Данило Кулиняк, письменник, заслужений журналіст України, директор Всеукраїнського благодійного фонду імені Петра Калнишевського (котрому також присвячено немало сторінок книги).
Ведмеже розташоване над рікою Великий Ромен. За давніх часів селище було острівною фортецею, оточеною дрімучими лісами та болотами. Межиріччя Великого Ромену і Сули в давнину звалося Ратмировою Дібровою — на честь легендарного богатиря Ратмира, котрий у тих краях полював на ведмедів. На сторінках книги чимало легенд та історій, пов’язаних з цим краєм. Привертає увагу розділ «За кращу долю — козацьку волю». Тут розповідається про знаменитого гайдамака Семена Гаркушу. Він отаборився у Ратмировій Діброві і деякий час мешкав у Ведмежому. Оповідь про цього народного месника з Роменщини виписана яскраво і захоплююче. Ця постать співмірна з Кармелюком і Довбушем. Він приятелював з Омеляном Пугачовим, його знав і Петро Калнишевський. Гаркуша не раз тікав з-під царського арешту й зі своїми розбійниками чинив суд над гнобителями кріпаків. Поруч, у Бригадирівці, жила його кохана дівчина, чарівна Меланка, про чию трагічну загибель збереглися легенди. У книжці розглядаються також археологічно-краєзнавчі гіпотези виникнення міста Ромен. Автори припускають, що це сталося за сотню років до імператора Трояна І, за правління Римом полководця Сулли (можливо, на честь його названо річку Сулу), який уславився своїми походами на Північ. Імовірно, якийсь підрозділ його війська дістався до місця розташування сучасного Ромену, осів тут, назвавши своє нове поселення Римом на згадку про далеку батьківщину.
У книжці також розповідається про села і містечка, що є поряд з Ведмежим. Інколи навіть здається, що нарис присвячено не одному населеному пункту, а цілій Роменщині. Також «Тисячолітнє Ведмеже» переповнене різними статистичними і соціологічними даними на кшталт: які ціни і заробітня платня були у ХVІІІ ст., хто мешкав в тому чи іншому селі на Роменщині і Ведмежому зокрема і т. д.
Книжка цікава ще й тим, що у ній переплітається публіцистика і поезія. Представлені тут вірші і тексти пісень належать Данилові Кулиняку. Ця своєрідна публіцистично-поетична ода змушує думати, що на нашій Батьківщині є немало місць, які варті книжок, пісень і віршів.