Дніпропетровські школи в новому навчальному році чекає ціла низка змін. Зокрема, запроваджує- ться шестиденна система навчання, у розкладі стане необов’язковою друга іноземна мова, а старшокласникам збільшать кількість годин викладання предмета «Захист Вітчизни».

Дефіцит енергоресурсів вносить корективи

Як розповів директор департаменту освіти й науки облдержадміністрації Олександр Демчик, перехід на шестиденну систему навчання зніме частину питань із опаленням шкільних приміщень. Передбачається також збільшити осінні й весняні канікули. Зимові, як і раніше, триватимуть два тижні. Ініціативу обіцяють попередньо обговорити з профспілками й громадськістю. Новий графік стосуватиметься учнів 2—11 класів, наголосив Олександр Демчик.

Рішення про скасування з 1 вересня обов’язкового вивчення другої іноземної мови спричинене, насамперед, проблемами шкіл у сільській місцевості. Забезпечити умови для викладання другої іноземної там виявилося не під силу.

— Вільні години розподілять на інші дисципліни для кращого їхнього засвоєння, — обіцяють у департаменті. — У школах, де є такі можливості, викладання другої іноземної мови продовжиться.

Школярів відправлять на полігони

Близько сорока тисяч старшокласників у новому навчальному році почнуть вивчати «Захист Вітчизни». Для шкіл військово-спортивного напрямку час на цей предмет збільшиться до двох годин на тиждень, для звичайних навчальних закладів він становитиме півтори години. А наприкінці навчального року виділять ще вісімнадцять навчальних годин для практичних занять.

— Школярі пройдуть практику з цієї дисципліни на території спеціально відведених полігонів. За ходом навчань спостерігатимуть військові-відставники, — розповів Олександр Демчик. — Зокрема, старшокласників очікують тренування зі стрільби й проходження смуги перешкод. Взяти участь у заняттях зможуть і дівчата.

Серед інших нововведень — уведення в 5-х і 6-х класах курсів «Етика» і предметів духовно-морального спрямування. У департаменті зазначають, що для участі в цих заняттях школярам знадобиться письмовий дозвіл батьків.

Почнеться навчальний рік у всіх школах з уроку «Україна — єдина країна». Усі методичні матеріали для його проведення вже готові. Заняття буде спрямоване на моральне виховання дітей і формування в них правильної життєвої позиції стосовно своєї Батьківщини. Основне послання: Україну не можна ділити на схід і захід, на південь і північ.

Понад 70 відсотків шкіл і близько 80 відсотків дитсадків обласного центру вже завершили ремонтні роботи й готові прийняти вихованців. Як повідомили «Голосу України» в управлінні освіти й науки Дніпропетровської міськради, планується, що до 20 серпня паспорти готовності одержать усі навчальні заклади міста.

Також завершуються й перевірки санітарного стану навчальних закладів. За словами головного санітарного лікаря області Андрія Кондратьєва, виникали питання з приводу організації роботи харчоблоків, меблів у класах, однак більшість із них уже вирішено.

Ну а поки чиновники займаються нововведеннями й перевірками, послуги в сфері освіти Дніпропетровщини, за даними облстату, подорожчали з початку року на вісім відсотків.

Дніпропетровська область.

Цифра

У вересні в школи Дніпропетровська прийдуть понад 10 тисяч першокласників — це на 600 учнів більше, ніж торік. Усього за парти сядуть 84,5 тисячі школярів. До місцевих приєднаються 225 учнів з Луганської й Донецької областей. Школи міста готові їх приймати й надалі. У Дніпропетровську працюють 363 освітні заклади, з них 161 школа.

До речі

У рамках підготовки шкіл до початку занять Міністерство освіти й науки виділило для області півмільйона підручників для 3—6 класів. Їх надходження очікується після 20 серпня. Тексти пройшли виправлення, у них були усунуті помилки й неточності.

 

Мал. Миколи КАПУСТИ.