Українські школярі привезли дві золоті та дві срібні медалі з 46-ї Міжнародної хімічної олімпіади у В’єтнамі. Вони ввійшли у трійку кращих команд серед 75 держав-учасниць. «Золото» здобули кияни Роман Діденко та Христофор Хохлов, а «срібло» — учні Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату Олег Гордійчук та Владислав Нешта.

Роман Діденко набрав 86.08 бала і вперше в історії України посів абсолютне друге місце. Випередив його (лише на один бал) представник Сінгапуру. «Голос України» поспілкувався з Ромою.

Він навчався у ліцеї 

№ 100 «Поділ» і ще з восьмого класу зрозумів, що хімія — його покликання. Долати труднощі йому допомагала вчителька Наталія Павлівна, а згодом — Світлана Олександрівна. Роман вдячний їм за перемогу — адже знання учасників олімпіади значно виходять за межі шкільної програми. Окрім педагогів, на шляху до успіху майбутнього золотого призера підтримували родина та друзі.

Перемога для Роми була несподіванкою: хлопцю здавалося, що він мало працював перед олімпіадою. Та все ж це не стало на заваді. У планах Романа — навчання на хімічному факультеті у КНУ ім. Т. Г. Шевченка. Завершувати освіту поїде до Німеччини. Але залишатися там на постійне проживання не збирається — хоче повернутися до України, щоб стати професором та... революціонером! За приклад юний талант має Романа Шухевича. Хімія є головним захопленням хлопця, але цікавиться він і політикою.

Роман Діденко мріє винайти засіб, який принесе користь усьому людству.

 

Роман Діденко, Олександра Радченко (учасниця з Білорусі), Христофор Хохлов.

Фото з особистого архіву Романа ДІДЕНКА.