Херсонський державний університет звернувся до Міністерства охорони здоров’я України з проханням підтримати ініціативу з відкриття на базі університету нового медичного факультету зі спеціальностями «лікувальна справа» та «педіатрія». Лікарів для Херсонщини та Миколаївщини донедавна готував переважно медінститут у Сімферополі, де після окупації переорієнтувалися на виконання замовлень МОЗу РФ.
Мешканці глибинки півдня України й раніше скаржилися на брак дипломованих фахівців у сільських та районних лікарнях, а за нових умов протягом кількох років кадровий дефіцит може відчутно загостритися.
— Про необхідність готувати вдома медиків для потреб нашої області говорили давно, але нині саме життя доводить, що без цього ніяк не обійтися, — запевнив ректор Херсонського державного університету професор Олександр Ходосовцев. — Кваліфікованих наставників для майбутніх лікарів також можна знайти на місці: ми підрахували, що у лікарняних закладах області працюють 34 кандидати і два доктори медичних наук. Кошти на лабораторне обладнання відшукаємо.
У виші вважають, що в умовах воєнної загрози українська влада повинна переглянути й застарілий підхід до підготовки резервістів для Збройний Сил України. З трьох найбільших державних вишів Херсона лише ректорат ХДУ з власного почину робить певні кроки в цьому напрямку, уклавши угоду із Сумським державним університетом про навчання студентів на тамтешній військовій кафедрі. Та оскільки держава його не фінансує, студенти змушені самотужки оплачувати поїздки на збори двічі на рік, купувати собі форму, яка коштує понад п’ять тисяч гривень.
Такі витрати доступні далеко не кожному, тому вивчитися на офіцера й отримати в перспективі лейтенантські звання зголосилися лише 84 майбутні юристи, економісти й перекладачі. Звісно, якщо в університеті буде власна військова кафедра і навчатимуть там за кошти держави, охочих з’явиться значно більше.
Херсон.