І на поліпшення життя жителям сонячного півострова не варто чекати

Обмежений візит в умовах дозованої інформації. Саме так можна назвати поїздку російського президента Путіна в окупований Крим.

Неодноразові ноти протесту українського МЗС і світової громадськості не вплинули на плани ВВП, він їх тільки дещо змінив.

По-перше, зустріч із депутатами Держдуми й членами уряду РФ відбулася не в Лівадійському палаці, як це анонсувалося раніше, але теж у районі Великої Ялти — в санаторному комплексі «Мрія», будівництво якого завершує в Криму «Сбербанк России».

По-друге, до висвітлення зустрічі було допущено тільки перевірені російські ЗМІ. Але, що найцікавіше, інформація подавалася переважно дозовано. Навіть головні рупори кремлівської пропаганди — телеканали, які входять у «пул», а це «Россия 24», «Россия 1», «Первый канал» і низка інших, які зазвичай широко висвітлюють візити Путіна, — показали тільки відеоряд із цих зустрічей, без жодного синхрону свого президента. Обмежилися самим дикторським текстом.

Про що ж говорив Путін у Ялті? Передусім про затвердження програми створення й розвитку військового угруповання РФ у Криму, розробленої Міністерством оборони. На цю програму планують виділити астрономічну суму в розмірі 20 трильйонів рублів.

Програма ставить амбіційну мету. Йдеться про створення таких наступальних і оборонних систем, яких інші країни поки що не мають. Путін зазначив, що світу про деякі такі системи ще навіть не відомо.

Уся ця робота — «це не мілітаризація, але це дуже серйозний додатковий імпульс для розвитку оборонної промисловості». І це єдиний конкретний факт і конкретна цифра щодо Криму, яка пролунала з вуст Путіна в Ялті. І ще, як стало відомо, на засіданні Радбезу, яке відбулося напередодні в Севастополі, йшлося про захист Криму від «зовнішньої загрози», щоправда, у чому й де побачили цю загрозу російські генерали й адмірали, не відомо.

Очевидно, і це вже зрозуміло, що Кримський півострів був потрібен російському керівництву лише для того, щоб розгорнути тут потужне військове угруповання, передусім морське, на противагу американському флоту в Середземному морі. Крим, як і в часи Радянського Союзу, перетворять на «незатоплюваний авіаносець».

Ми вже писали про те, що на Чорне море буде перекинуто новітні підводні човни, посилено угрупування надводних кораблів, у тому числі й новітнім вертольотоносцем класу «Містраль». Створено й спеціальний дивізіон берегової артилерії, оснащений сучасними ракетними системами.

Найближчим часом, не виключають експерти, на територію Криму може бути перекинуто кілька підрозділів ПДВ, у тому числі й спецпризначення, для постійної дислокації.

Путін чітко розуміє, що його «новоросійський» проект на сході України провалився. Люди на Донбасі не підтримують ані бойовиків, ані самої ідеї відділення від суверенної Української держави.

Однак легко піти зі сходу нашої країни Росія точно не хоче. З цією метою, мабуть, буде створено певний пояс нестабільності, і головну роль у цьому буде приділено саме Криму. Можна не сумніватися, що після розгрому на Донбасі більшість бойовиків і їхніх лідерів буде перекинуто саме на півострів. Тут створять спецшколи з підготовки диверсантів і терористів.

Досвіду в цьому плані не позичати. Досить згадати, що саме в Криму, під Сімферополем, у невеликому передгірному селі Перевальне в часи СРСР існувала одна з баз підготовки бойовиків так званих національно-визвольних рухів. Тут навчалися «фахівці» з Анголи, Ефіопії, Мозамбіку, Ємену, Афганістану, Нікарагуа та інших країн, що належали до зони інтересів Радянського Союзу.

База підготовки залишилася, нікуди не ділися й інструктори. Без сумніву, підготовка диверсійних груп для закидання на материкову частину України продовжуватиметься, у тому числі й у Криму.

Щодо широко розрекламованої економічної допомоги Криму, який «повернувся в рідну гавань», то про це Путін говорив без конкретики, сказавши лише, що до розвитку Криму буде застосовано особливий підхід, тому що «новий суб’єкт федерації у своєму економічному й соціальному розвитку поки що відстає від середніх показників по країні».

Тим самим президент Росії визнав, що управляти кримське керівництво, поставлене Кремлем, не вміє, інакше навіщо було тягнути в Крим весь уряд і всіх депутатів Держдуми?

Зустрічі з Аксьоновим і Меняйлом — очільниками Криму й Севастополя — Путін провів у закритому форматі, причому з кожним окремо. Про що говорили, можна зрозуміти зі скупих рядків кремлівської прес-служби. На зустрічах, мовляв, обговорювалися «питання насамперед функціонування міського й республіканського господарства, загалом життєзабезпечення, енергозабезпечення — питання, пов’язані з повсякденним життям цих суб’єктів Російської Федерації». А це означає, що розмова була не з приємних і для самого Путіна, і для його ставлеників, оскільки ні Аксьонов, ні Меняйло журналістам не розповіли, про що вони розмовляли з ВВП.

Тож жодної конкретики. Поліпшення життя, розвитку економіки, підтримки сільгоспвиробників від візиту Путіна й усієї «королівської раті» кримчанам не варто чекати. Зміцнюватися буде лише військова складова, а розвиватися — тільки оборонно-промисловий комплекс. І все.

Ні, мабуть, не все. Відзначився Жириновський, який часто озвучує те, про що воліє замовчувати офіційний Кремль.

Цього разу Володимир Вольфович заговорив про відродження самої Російської імперії.

«Росія розквітла, народжувалася й може розвиватися тільки у форматі імперії. Будь-яка республіка — радянська, федеративна, народна, демократична — це згубно. Розвиток не може йти в рамках республіки, не може йти в рамках демократії. Вибори — профанація, вигадана на Заході», — заявив один із найодіозніших і найскандальніших російських політиків.

Путін зазначив, що це особиста думка Жириновського, і вона не збігається з офіційною позицією Росії. «Все, що було сказано Володимиром Вольфовичем, це його особиста думка. Вона не завжди збігається з офіційною позицією Російської Федерації. Але гарно надихає», — сказав Путін.

Проте не спростував Путін у словах Жириновського того, що для посилення позицій Росії у світі її економіку необхідно мілітаризувати. Мабуть, для цього вони й приїхали на «незатоплюваний авіаносець», щоб укотре заявити про свої військові амбіції.

Колись в історії одного великого геополітичного гравця, назва якого — Радянський Союз, усе це було. Не було товарів у магазинах, але були сучасні ракети з ядерними боєголовками. Не було нормальних умов для життя, але була багатомільйонна армія й тисячі танків. Усе це вже було.

Саме тому Союз розпався, а суверенні держави почали будувати своє життя самі, не оглядаючись на «старшого брата». Тепер, схоже, цей «брат» хоче знову задушити у своїх обіймах і своїх братів, і взагалі всіх родичів, у тому числі й найближчих.

Крим.

«Ввічливі люди» Путіна. Президент Росії в Ялті заявив, що військове угруповання в Криму буде посилено.

Фото автора.