Такий тривожний дзвінок надійшов нещодавно до редакції газети. Телефонували з київського СІЗО № 13. Чоловік, який відрекомендувався Юрієм Зубком благав про допомогу. Він повідомив, що в слідчому ізоляторі стосовно нього співробітниками СБУ та слідчими застосовуються незаконні заходи дізнання. Крім того, проти нього сфабриковано кримінальну справу в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Від 19.03.2010 року «Голос України» в матеріалі «У київському СІЗО катують?» уже розповідав про порушення прав людини в цій установі. Однак все по порядку.

Юрія Зубка затримали 11 листопада 2008 року. З його слів, він став заручником конфлікту між СБУ та МВС. Мовляв, знайомий Юрія підполковник міліції В. Н. попросив його отримати та передати йому від власниці однієї із фірм папку з документами.

— Звичайно, батько погодився допомогти другові, — розповідає син Ю. Зубка Олег. — Він приїхав за вказаною адресою й отримав від жінки папку. Однак за декілька хвилин його схопили близько 10 працівників СБУ. За їх версією, разом з документами в папці знаходилися гроші — 120 тисяч доларів. Однак батько про них і не знав.

Правоохоронці звинуватили чоловіка в хабарництві. Уже наступного дня йому пред’явили обвинувачення в скоєнні злочину за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України («шахрайство в особливо великому розмірі») і до нього застосували запобіжний захід у вигляді ув’язнення під вартою. Відтоді Юрій перебуває в слідчому ізоляторі.

— До арешту батько переніс три операції з резекції й реконструкції шлунка. Він навіть почав проходити процедуру одержання інвалідності 2-го ступеня, — продовжує Олег. — Крім того, під час затримання його сильно побили правоохоронці. Вони завдали йому ударів у живіт, що спричинило розрив післяопераційних швів. Ушкодили йому й хребет. Весь період утримання під вартою батько страждає від сильного болю в області живота, не пересувається, не може сидіти або стояти. Також він нормально не харчується: будь-який прийом їжі закінчується стражданнями. Нижня частина тіла в нього нерухома. В туалет він ходить тільки за допомогою співкамерників. Його регулярно б’ють слідчі. У такий спосіб вони намагаються вибити з нього показання. Мовляв, він повинен допомогти їм покарати свого знайомого — підполковника міліції.

Як стало відомо, на судові засідання Юрія заносять конвоїри, кладуть на підлогу. Коли лунає: «Встати, суд іде!» — підсудний лежить. Родичі вже не раз подавали судді численні клопотання про зміну запобіжного заходу, для переведення його в умови, де він зможе одержати необхідне обстеження й медичну допомогу. Однак у їх задоволенні було відмовлено. Крім того, слухання справи проводиться в закритому режимі.

— В умовах санітарної частини СІЗО відсутня можливість проводити лікування, що могло б вилікувати Юрія, — каже його адвокат Анатолій Каленюк. — Через біль у животі його кілька разів вивозили до лікарні швидкої медичної допомоги міста Києва, де лікували, що тільки на короткий час полегшувало стан здоров’я. Проте за результатами огляду 26 лютого 2010 року Інститут хірургії і трансплантології дав висновок, де зазначено, що в Зубка Ю. хронічна кишкова непрохідність, і рекомендовано доклінічне спостереження в умовах хірургічного стаціонару. Однак жодних спроб надати належне обстеження донині не робиться.

Декілька депутатських звернень по ситуації Зубка направив Юрій Кармазін голові Державного департаменту з питань виконання покарань, Генеральному прокурору України, голові СБУ, омбудсмену. Народний депутат вважає недопустимим перешкоджати проведенню судово-медичної експертизи стосовно підсудного. Але досі нічого не було зроблено.

Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у м. Києві та Київській області:

«Ю. Зубко знаходиться під постійним наглядом лікарятерапевта корпусного відділення Київського СІЗО. Термін госпіталізації в лікарню МОЗ України не потребує. На даний час підстави для звільнення від 

подальшого відбування покарання відсутні. Порушень діючого законодавства ув’язненому Зубку Ю. медичними працівниками Київського слідчого ізолятора не допущено».

Прокуратура міста Києва:

«Під час перебування в Київському слідчому ізоляторі Зубко Ю. у повному обсязі отримує призначений курс лікування. У ході розслідування було розглянуто заяву Зубка Юрія про його побиття працівниками СБУ. За наслідками її розгляду винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі п. 1 ст. 6 КПК України».

P. S. Як стало відомо, нещодавно Харківська правозахисна група направила матеріали цієї справи до Європейського суду із захисту прав людини.

Фото надане Олександром ЗУБКОМ.