Від села до села в Ямпільському районі на Вінниччині передають Книгу пам’яті з розповідями про подвиги фронтовиків-односельців і нинішні справи місцевих організацій ветеранів.
Пропозицію керівника району, внука колишнього фронтовика, Володимира Волошина провести естафету пам’яті підтримали в кожному населеному пункті. Передача Книги пам’яті, а це велика папка з матеріалами, супроводжується урочистим мітингом і святковим концертом.
Чотири сторінки вписали до неї в селі Довжок. Звідси на фронт пішли 888 чоловіків. Додому повернулися менш як половина — 425. Нині в живих залишилися лише дев’ятеро безпосередніх учасників Великої Вітчизняної війни. Розповіді про них занесено до Книги пам’яті. Їх доповнили фотознімками, копіями фронтових листів, газетними публікаціями. Одну зі сторінок присвятили Юзефу Балабуху. Він єдиний з Довжка удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Загалом одинадцять вихідців з Ямпільщини за виявлену мужність нагороджені Золотими Зірками Героя.
— Ми вирішили створити в селі свою Книгу пам’яті, — каже сільський голова Довжка Василь Балабух. — До вже зібраних матеріалів додамо творчі роботи учнів школи. Вони готують їх до 65-ї річниці Перемоги. Це будуть розповіді про рідних людей школярів, які воювали з фашистами. Спогадами про війну поділяться ще живі фронтовики. Один із них — Федір Горішний, колишній кулеметник, нагороджений орденом Слави. День прибуття Книги пам’яті в село збігся з 90-річчям Федора Горішного. Учасники естафети, односельці вшанували ветерана.
Книгу пам’яті жителі Довжка передали в сусіднє село Велика Кісниця. Естафета, яка розпочалася в селі Гальжбіївка, вже побувала в історичній Буші, Михайлівці, Северинівці — загалом у більшій половині населених пунктів Ямпільщини. Завершать її в день Перемоги в райцентрі.