Учора в Криму був справжній транспортний колапс. Причина — дводенний візит російського президента Володимира Путіна. Лідер сусідньої країни прибув на окуповану територію не сам, а з численним почтом. Зокрема, у Ялті він відвідав споруджуваний санаторно-курортний комплекс «Мрія», де зустрівся з депутатами Держдуми. Туди ж прибули прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, спікер Сергій Наришкін, керівники всіх думських фракцій, міністри. Однак приїзд Путіна ознаменувався не тільки помпезними заходами, а й іншими подіями, про які офіційна російська преса воліє мовчати. Йдеться про нові рейдерські атаки.
Цього разу «ввічливі люди» з так званої кримської самооборони прибрали до рук дочірнє підприємство ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» — один з елітних південнобережних санаторних комплексів «Місхор».
Захоплення відбувалося за відпрацьованою схемою. На територію ввірвалося декілька десятків чоловіків у камуфляжній формі з гумовими кийками й зброєю, які повідомили головлікарю, що його вже змістили, а санаторій переходить у власність Федерації профспілок Криму. При цьому вони посилалися на якийсь документ від кримського «прем’єра» Аксьонова.
Далі люди у формі, піднявшись на другий поверх адміністративної споруди, зайняли всі відкриті приміщення, а двері закритих службових кімнат почали просто вибивати ногами. При цьому вилучали документацію, знищували комп’ютерну техніку й монітори. Місцеві правоохоронці, яких викликали співробітники санаторію, почали буквально брататися з «самооборонівцями» і допомагати їм відкривати приміщення.
— Ідеться про банальний бандитський наїзд і грабежі, — розповідає головлікар санаторію, заслужений лікар України Володимир Мєшков. Він стверджує, що люди в камуфляжі навіть підігнали до складу вантажівку й вивезли частину продуктів «на потреби самооборони».
Мєшков каже, що все це відбувається в ситуації, коли продовжує функціонувати інша установа — дочірнє підприємство «Клінічний санаторій «Місхор» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», і його майно нікому не передано. У здравниці нині відпочивають майже 900 осіб. Таким чином, доходи надходитимуть на одне підприємство, а всі зобов’язання оплачуватиме друге.
Як уже повідомлялося, раніше в Криму було фактично припинено діяльність низки операторів українського мобільному зв’язку, «приватизовано» усе майно. Тепер дійшла черга до санаторіїв. А от про те, коли звільнять особняки Януковича, Азарова й інших високих екс-чинів, кримські керівники воліють мовчати.
Тим часом самі кримчани неохоче йдуть на контакт із представниками нової влади. Прибулі напередодні майже в повному складі депутати Держдуми від проурядової «Єдиної Росії» рапортують, що в день проводять по 130 «зустрічей з виборцями». Однак жителів півострова більше турбують повсякденні проблеми, зокрема зростання цін, а в курортних містах — ще й різке зменшення кількості відпочивальників, інформує наш власкор Михайло РУДЕНКО.