Елітні сорти плодів та ягід вирощує Віталій Чата з Нового Корця, що в Корецькому районі на Рівненщині.

— Є в мене й полуниця сортів Альбіон та Королева Єлизавета, що плодоносять аж до заморозків. Коли тільки починає цвісти, відриваю цвіт, щоб було «потомство», — каже Віталій Чата (на знімку). — Маю також з десяток сортів ожини, малини. Розсадник займає понад гектар. В обробітку мені допомагає культиватор.

Садівник-новатор Віталій Чата полуницю вирощує на агроволокні. Такий метод практикують чимало господарів. Та корецький садівник і тут проявив винахідливість: закуповує на Рівненському льонокомбінаті спеціальну тканину, яку можна переносити на іншу грядку навіть через чотири роки.

Розсаду ягід і теплолюбиві саджанці вирощує у парниках, які обігріває «буржуйками». Змайстрував і точну копію пічки, яка була на Євромайдані. Узяв таку ж бочку, труби. Це стало у півтори тисячі гривень, тоді як на котел довелося б витратити 14—16 тисяч. Віталій Чата до того ж змонтував власну систему для поливу рослин.

Садівник бідкається, що в Україні немає спеціалістів, які лікують сади:

— У Польщі, якщо господар бачить, що на листку його дерева з’явилася якась хвороба, то бере той листок і йде в спеціальну установу, де йому порадять, як підлікувати сад.

Гоща 

Рівненської області.

 

Фото автора.