У Варшаві відбулася прес-конференція представників ветеранських організацій, на якій жертви нацизму з Польщі, Росії, України та Білорусі закликали «Німецькі залізниці» Deutsche Bahn виплатити компенсацію в розмірі 445 мільйонів євро за перевезення людей у табори смерті в роки Другої світової війни.
Загалом під цим закликом підпис поставили понад 20 організацій із зазначених країн. Свій крок ветерани пояснили тим, що в роки Другої світової війни Deutsche Reіchsbahn, предтеча сучасних «Німецьких залізниць», брала плату за кожен кілометр дороги, якими бранців везли в «табори для знищення». Колишні в’язні концтаборів уважають, що Deutsche Reіchsbahn у такий спосіб «збагатилася за рахунок участі в цих масових злодіяннях».
Даріуш Павлось, голова фонду Польсько-німецького примирення, що є посередником у переговорах з Deutsche Bahn, зазначив, що жертви нацизму очікують від Deutsche Bahn «конкретної гуманітарної допомоги для колишніх жертв нацизму, яких під час Другої світової війни перевозили німецькими залізницями Третього рейху», повідомляє РІА «Новини».