Доля підполковника-будівельника Володимира Васильовича Шуєва тісно пов’язана з ракетною галуззю. Він закінчив Московський інженерно-будівельний інститут (1959) і не планував стати військовим. Та саме у ті роки між СРСР та США набула нових обертів гонка озброєнь.
Микита Хрущов дав вказівку «показать кузькину мать» супротивникам. Ще перед цим у 1955 р. розпочато будівництво космодрому Байконур у Казахстані, а вже у 1960 р. прийнята на озброєння перша у світі міжконтинентальна балістична ракета Р-7. Однак перше випробування її вдосконаленої наступниці, Р-16, було невдалим. 24 жовтня 1960 р. на Байконурі при підготовці випробувального запуску міжконтинентальної балістичної ракети вона вибухнула. Загинуло 126 чоловік, у тому числі головний маршал артилерії Митрофан Недєлін.
У 1961р. у Туреччині американці розмістили ракети «Юпітер», які могли долетіти до Москви. Радянське керівництво не забарилося з відповіддю.
— У 1962 р. тисячі колишніх випускників будівельних інститутів були призвані в армію, — розповідає В. Шуєв. — У їх число потрапив і я, оскільки закінчив військову кафедру. Мене направили у Костромську область будувати шахтну пускову установку для міжконтинентальної балістичної ракети. Будували в лісі. Ми брали надміцний цемент марки 600, який більше ніде не використовувався у народному господарстві. На побудову шахти затратили півтора року.
У часи холодної війни чернігівець брав участь у зведенні дев’яти подібних стратегічних об’єктів.
А далі він служив на знаменитому Байконурі. Був головним інженером військової будівельної частини. Саме вона будувала відповідальні об’єкти стартового комплексу для запуску ракет.
— У нас було хороше матеріальне і побутове забезпечення, — ділився враженнями ветеран. — Коли моя мама приїхала у гості, вражено сказала: «Ви живете уже при комунізмі». Щоправда, клімат там дуже агресивний. З квітня по жовтень середня температура —+40 градусів. Пронизливі вітри. А військовим будівельникам, незважаючи на це, треба було працювати. Коли у 1985 р. я йшов у відставку, то важив 53 кілограми...
У 2002 році відбулася значна аварія на космодромі. Упав дах монтажно-випробувального корпусу, при цьому загинуло 8 будівельників. Під масивними конструкціями опинилися найважча у світі ракета «Энергия», багаторазовий корабель «Буран». Вони отримали значні ушкодження. Хоч минуло 17 років, як В. Шуєв перестав служити на Байконурі, його знайшли у Чернігові і викликали як будівельника на космодром. Підполковник не вважав себе винним в аварії, тому не побоявся покинути Україну.
— Як з’ясувалося, — каже він, — причиною обрушення важкого даху стала не робота військових будівельників. На монтажно-випробувальному корпусі, режимному об’єкті, працювала казахська фірма з місцевими робітниками. Саме вони в одному місці склали будівельні матеріали, від яких утворився значний тиск на поверхню даху. Через це він і обрушився.
Ветерану прикро, що так сталося. Але цей інцидент дав можливість побувати у місцях, з якими пов’язано багато років життя. Йому приємно, що немало об’єктів, збудованих на Байконурі під його керівництвом, і досі результативно працюють на космос.
Чернігів.
На знімку: підполковник Володимир Шуєв.
Фото автора.