Гра в перемир’я на Донбасі триває. Гаранти Мінських домовленостей продовжують висловлювати своє занепокоєння ситуацією на українському сході, погрожуючи Кремлю черговими санкціями. Украй стурбована Європа вже робить ставки на Маріуполь. Мовляв, якщо на місто піде атака, ось тоді ми Путіну покажемо... Очевидно, Дебальцеве не вразило наших словесних союзників на практичні рішення. Дебати з приводу надання летальної зброї Києву йдуть і закінчуються трьома крапками. Що ж, і це відповідь. Україні варто розраховувати тільки на свої сили. Ну а поки що багато спостерігачів за її межами вважають, що Мінськ-2 себе ще не вичерпав. Мовляв, розв’язання воєнного конфлікту може бути тільки дипломатичним. І хоча вже очевидно, що Кремль чхав на всі інтелігентні спроби Заходу та Європи повернути його в рамки міжнародного права, іншого плану дій у наших прихильників, схоже, поки що немає. Світ продовжує грати «у мир» і розігрувати з Путіним вочевидь програшну партію.

Моніторингова місія ОБСЄ з контролю за режимом припинення вогню на Донбасі повідомляє, що сторони конфлікту узгодили лінію розмежування. Про це йдеться у звіті експертів ОБСЄ, оприлюдненому в середу.
Зазначається, що в тимчасовому спільному центрі з контролю та координації, штаб-квартира якого розташована в контрольованому українською владою Соледарі, у присутності, у тому числі, офіцерів ЗСУ, ЗС РФ і членів так званих ЛНР і ДНР експертам місії було надано останню карту регіону з позначенням лінії розмежування, погоджену всіма сторонами.
Також російський генерал-майор, представник ЗС РФ у спільному центрі, сказав, що на Луганщині бойовики «ЛНР» відвели важке озброєння. Представник Збройних Сил України, генерал-майор, відзначив, що в нього немає доказів того, що важку зброю було відведено.
Експерти ОБСЄ також зазначають, що в зоні конфлікту почастішали випадки порушення режиму припинення вогню. Найбільше обстрілів зафіксовано на Маріупольському напрямку в районі селища Широкиного.
За даними аналітичної групи «Інформаційний спротив», гібриди проводять перегрупування сил практично по всій лінії протистояння.
Найактивніше процес іде на двох напрямках: Брянка — Стаханов і «приморський» (Маріупольський). Хоча інтенсивність і кількість обстрілів з боку бойовиків і підрозділів російських ЗС порівняно поменшали, однак російсько-терористичні війська продовжують грубо порушувати мирні домовленості, здійснюючи обстріли позицій українських військ і цивільних об’єктів на окремих напрямках. Крім того, на декількох ділянках терористи продовжують вести активні наступальні дії (фіксуються атаки невеликими групами бойовиків передових позицій українських військ), — йдеться у повідомленні.
«Після недавніх невдалих спроб вибити українські підрозділи з їхніх позицій у районі н. п. Широкине командування російсько-терористичних військ проводить перегрупування своєї ударної тактичної групи в цьому районі. На північ від цієї ділянки діє кілька розрізнених тактичних груп місцевих бойовиків і російських найманців (кожна — чисельністю 120—150 чол., при двох-трьох танках і декількох ББМ)», — повідомляє у Фейсбуці координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
За його словами, на Первомайсько-Алчевському напрямку противник зосередив сили на ділянці, що прилягає до Бахмутської траси, й активно використовує міномети, стрілецьку зброю. Там бойовики намагаються влаштувати «карусель»: про людське око показово відводиться на південь кілька одиниць бронетехніки, проте одночасно в цей самий район потайки перекидаються великі сили й засоби (включаючи артилерію).
Терористи посилюють позиції на маріупольському векторі. Це підтверджують і в батальйоні «Азов»: «головним напрямком докладання сил противника» стало с. Широкине Волноваського району на схід від Маріуполя.
Отак на практиці трактуються умови задачі перемир’я. Путінські маріонетки на словах кажуть «так», а насправді готуються до чергової фази агресії у південному напрямку.