На сході країни, де внаслідок конфлікту вже загинули понад 5 тисяч людей, проросійські бойовики та українські військові порушують закони ведення війни. Принаймні таку інформацію учора в столиці на прес-конференції повідомила виконавчий директор міжнародної правозахисної організація «Міжнародна амністія» в Україні Тетяна Мазур. За її словами, йдеться про застосування катувань до полонених, невибіркових обстрілів та використання населених пунктів для організації атак тощо.
«Організація Об’єднаних Націй була створена 70 років тому з тим, щоб ми ніколи більше не побачили жахи часів Другої світової війни. Зараз ми бачимо насильство у масовому масштабі та величезну кризу біженців, викликану цим насильством. Ми бачимо виняткову нездатність знайти прийнятні рішення для найгостріших потреб нашого часу, — зазначила вона.
Старший директор з досліджень «Міжнародна Амністія» Анна Нейстат, зі свого боку, звертає увагу, що сепаратисти, яких підтримує Росія, а також українські регулярні війська та добровольчі батальйони показали зневагу до прав людини цивільних, які опинилися під перехресним вогнем. «Жодна зі сторін не проявила волі притягнути до відповідальності тих, хто скоював звірства», — сказала вона.

Вл. інф.