Ініційована на Західній Україні «АнтиТабачна кампанія», про яку вже писав «Голос України», докотилася до Києва й знайшла тут не тільки своїх прихильників, а й опонентів. Зробив низку заяв і сам міністр освіти й науки Дмитро Табачник. Зважаючи на все, серйозна й відверта розмова не стільки про нього, скільки про те, що сьогодні відбувається у вітчизняній системі освіти, нарешті, відбудеться у Верховній Раді наступного сесійного тижня 30 березня — 2 квітня.
У середу біля будинку Міністерства освіти України пройшла акція студентів на його захист. Ініціативні групи студентів НАУ, КНЕУ, КНУ та КПІ зібралися з метою підтримати новопризначеного міністра Дмитра Табачника й закликали його не піддаватися на політичні провокації. Гасла студентів «За європейську освіту й ефективного міністра!», «Міністре, не відволікайтеся на провокації!», «Студенти — за якісну освіту!» тощо.
На думку студента НАУ Олексія Коломійця, протягом трьох минулих років керівництво міністерства освіти лише збільшило проблеми, які були. «Вступаючи до вузу, ми розраховуємо на якісну освіту й грамотну освітянську політику в державі, якщо починаються непродумані експерименти — це приносить тільки шкоду. Ми розраховуємо на високий рівень керівництва нового міністра. Хотіли б почути від нього чітку програму дій і механізм її впровадження. Нам потрібна стабільність і розуміння, що буде завтра», — зазначив студент.
Тим часом під час мітингів прихильників і супротивників нового міністра, котрі відбувалися практично поруч, було побито одного з прихильників Табачника, політолога Віктора Вороніна. «Я прийшов підтримати міністра. Раптом до мене підбіг один з активістів націоналістів — Микола Коханівський, ударив у ніс і скроню кулаком зі шматком металу і зник! У мене розбито в кров лице, зараз їду на експертизу знімати побої й  дав свідчення міліції», — розповів журналістам Воронін. Водночас сам Коханівський розповів зовсім іншу версію того, що трапилося. Він підтвердив, що був на мітингу, але, за його словами, нікого не бив. «Я нікого не чіпав! Але коли спробував відібрати плакат з компрометуючими гаслами в захисників Табачника, вони на мене накинулися. Я відійшов подалі, не хотів лізти в бійку, бо вся київська міліція вже знає мене в лице», — сказав Коханівський, який став вельми популярним після того, як відбив кувалдою ніс і руку пам’ятнику Леніну на бульварі Шевченка в Києві.
«Це нормально для демократичного громадянського суспільства — наявність різних думок. Хтось підтримує це, хтось — ні», — сказав журналістам сам Дмитро Табачник після закінчення засідання уряду в середу. При цьому він все-таки вважає критику опонентів влади надмірною й характеризує її як «полювання на відьом».
Крім того, Табачник зазначив, що його попередник Іван Вакарчук залишив йому в міністерстві освіти й науки «руїни»: «Спадщину в міністерстві залишено не просто жахливу, а руйнівну. Міністерство випалено вщент». За його словами, за час діяльності попереднього міністра нагромадилися борги за підручники. «Якщо хтось сьогодні спробує друкувати підручники цього року, то рахунки міністерства будуть заарештовані. Це діяльність, так би мовити, патріотичних сил. Якщо їх вважати українськими, то я не знаю тоді, які будуть антиукраїнські. Більш як 30 млн. грн. за підручники не повернуто».
Крім того, сказав Табачник, підручники для дев’ятого класу почали передавати в школи лише в грудні 2009 року. «Яким чином працювали школи чотири місяці без підручників, я не знаю. Не оголошено конкурс на підручники, не профінансовано всеукраїнські учнівські олімпіади. Це те, що має відбутися в березні—квітні. За два роки не придбано жодного шкільного автобуса для дітей із сільської місцевості, і багато-багато інших державних програм просто зупинені», — заявив Табачник.
«Я був песимістом, але те, що побачив... Якщо ви вважаєте цю діяльність професійною, то в мене просто немає слів, щоб це оцінити», — додав міністр.
Тим часом ректори провідних українських вузів підтримують призначення Дмитра Табачника на посаду міністра освіти. Про це вони повідомили у своєму зверненні, адресованому Голові Верховної Ради Володимиру Литвину, Президенту Віктору Януковичу, Прем’єр-міністру Миколі Азарову.
Представники інтелігенції впевнені, що діяльність Табачника на посаді глави Міністерства освіти та науки сприятиме належному розвитку української освіти та науки. «Ми вважаємо його саме тим державним діячем, який може забезпечити відродження вітчизняної освіти та науки», — сказано в зверненні. Вони також вітають намір міністра повернути зовнішньому тестуванню «його істинні функції» і автономію вузам.
Крім того, автори звернення висловили підтримку декларованому Табачником забезпеченню вільного вибору мови для навчання всіх рівнів, тестування й складання іспитів.