Про всяк випадок на в’їздах до столиці працюватимуть снайпери
 
Правоохоронці Києва працюють у посиленому режимі. Щодня на чергування заступає майже 2,5 тисячі стражів порядку. Це при тому, що раніше у штатному режимі на боротьбу зі злочинцями виходило на тисячу менше людей у погонах. Таке посилення викликано об’єктивними причинами. У Києві порівняно із минулим роком значно зріс рівень злочинності. «Ситуація складна: спостерігається збільшення кількості злочинів. Якщо подивитися на статистику, то порівняно з минулим роком удвічі збільшилася кількість розбійних нападів. Усі злочини супроводжуються застосуванням зброї та насиллям. Почастішали випадки грабунків та майнових крадіжок. Та водночас значно зросло розкриття злочинів», — розповів учора під час прес-конференції начальник ГУ МВС України в м. Києві Олександр Терещук.
Чи не найбільше турбує правоохоронців обіг незареєстрованої зброї у місті. Тільки за перший місяць цього року було вилучено 50 одиниць незаконної зброї, якою було скоєно злочини. «Сьогодні посилено роботу з охорони усіх об’єктів, що мають відношення до життєдіяльності міста, зокрема, мостів. Крім того, ухвалено рішення про посилення блокпостів на в’їздах до столиці. Їх у нас вісім. І за кілька днів на них буде зведено невеликі спорудження (ряди бетонних плит), які захищатимуть особовий склад від куль та гранат. Автомобілі перевірятимуть, зокрема, і на наявність зброї. Тому просимо водіїв з розумінням ставитися до можливих затримок. Ми живемо не в мирний час», — нагадав Олександр Терещук. За його словами, на блокпостах також працюватимуть снайпери.
Окрему увагу приділено охороні метрополітену. У підземці збільшено наряди міліції, встановлюють додаткові камери відеоспостереження, працюють кінологічні групи. У майбутньому, як очікується, входи на станції буде обладнано спецзасобами, що допомагатимуть виявляти небезпечні прилади (зброю, вибухівку тощо).
Тим часом систему цивільного захисту населення міста переведено у підвищену готовність. Розпочато перевірку стану найпростіших укриттів та сховищ. «Ми розглядаємо найдоступніші для населення укриття. Йдеться про так звані об’єкти подвійного призначення — усе те, що розташоване нижче нульової відмітки: підземні паркінги, станції метро, підвали житлових будинків тощо», — каже в. о. начальника управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у м. Києві Ігор Шарий. У майбутньому по місту планують облаштувати вказівники з інформацією, де розташовані найближчі укриття. Поки що повний перелік можливих місць порятунку можна знайти на сайті КМДА. Громадянам радять про всяк випадок заздалегідь поцікавитися та вивчити місця перебування найближчих пунктів захисту.
Влада міста переконує: ситуація в столиці контрольована. Але таки закликає всіх бути уважними. У разі виявлення дивних, залишених напризволяще речей чи ж скупчення підозрілих осіб, звертатися за короткими номерами «101» та «102».