Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у Координаційному форумі «Забезпечення права дітей на освіту в регіонах, постраждалих від кризи в Україні».
За словами Лілії Гриневич (на знімку), з майже восьми мільйонів дитячого населення країни близько одного мільйона дітей проживає саме на Донбасі. І зрозуміло, що діти, які опинилися в зоні збройного конфлікту, потрапляють під ризики щодо порушення їхніх прав, які їм гарантує Конвенція про права дитини.
Вона розповіла, що з вивезенням маленьких громадян, які виховуються в інтернатних закладах (діти-сироти і діти-інваліди), були проблеми. Близько 300 з них досі залишаються в зоні АТО. Є інша категорія дітей, які евакуйовані й проживають далеко від свого дому. Вони знаходяться на території інших областей України і їх потрібно там інтегрувати в систему освіти.
Нині, зазначила Лілія Гриневич, великою проблемою є відновлення мережі навчальних закладів на території Донецької і Луганської областей. Серйозних ушкоджень зазнали 182 заклади освіти.
Народний депутат також наголосила, що сьогодні потребують вирішення і кадрові питання. Частина людей, які працюють у системі освіти в постраждалих регіонах, змушенні були евакуюватись. Необхідно напрацювати план щодо їх повернення.
Крім того, підкреслила голова комітету, надзвичайно важливою проблемою є питання психологічної і соціальної реабілітації дітей, які пережили цей час. Вони зазнали серйозних психологічних травм. Про це говорять психологи, котрі з ними працюють у санаторіях чи літніх таборах. Тому питання психологічної реабілітації — це окрема тема, котра вимагає додаткового кадрового потенціалу, якого сьогодні освітні заклади не мають.