З осені у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (ПНУ) навчатимуть журналістики. Відповідну кафедру започаткували на базі Інституту філології.
Досі Івано-Франківськ був чи не єдиним обласним центром, де у місцевих вишах не було згаданої і досить популярної нині спеціальності. Восени цю прогалину ліквідують. За словами ректора ПНУ Ігоря Цепенди, вже      1 вересня на студентські лави сядуть 60 майбутніх журналістів. Вступ відбуватиметься з урахуванням балів ЗНО, творчого конкурсу і додатка до атестата про закінчення школи.
Студенти навчатимуться за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» на денній формі. Лекції та практичні заняття проводитимуть запрошені викладачі зі львівського, київського, чернівецького університетів та їхні колеги з кафедри української мови та літератури ПНУ. Крім того, ректор запросив до співпраці усіх місцевих професіоналів ЗМІ. Адже у навчанні студентів передусім опиратимуться на практичний досвід. Як наголосив Ігор Цепенда: «Ми розраховуємо на підтримку фахових журналістів. Частину теоретичних предметів забезпечуватимуть наші викладачі, але до майстер-класів та спецкурсів ми б хотіли залучати колег-журналістів, які зможуть передати важливий студентам свій досвід».
Після третього курсу студенти обиратимуть один з трьох напрямів: теле-, радіо- або газетну журналістику. Вже наступного року тут планують запровадити заочну форму навчання, а далі справа піде й за магістрами. Тривають перемовини, щоб найкращі студенти кафедри мали змогу стажуватися в польських ЗМІ. У найближчій перспективі — відкриття напряму «видавнича справа і редагування», запровадження дистанційної та заочної форми навчання, напрацювання програми підготовки за спеціальністю «журналістика» англійською та польською мовами.
Івано-Франківська область.