Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримує проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» з урахуванням зауважень і пропозицій.
Голова комітету Людмила Денісова зазначила, що законопроектом (реєстр. №2147) для забезпечення соціального захисту населення та надання державної підтримки найменш захищеним категоріям громадян в оплаті за спожиті житлово-комунальні послуги передбачено додаткові видатки у сумі 15 млрд. 323,3 млн. гривень.
Л. Денісова також повідомила, що проектом передбачено виділити 12 млрд. 473 млн. гривень на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг. «Зазначені кошти мають бути спрямовані для пом’якшення наслідків зростання цін на природний газ та тарифів на теплову енергію для населення», — підкреслила голова комітету. За її словами, проектом передбачено 2 млрд. 850 млн. гривень на надання адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
Голова комітету зазначила, що з урахуванням урядових законопроектів щодо змін у пенсійному законодавстві в пропозиціях до Державного бюджету планується зменшити дефіцит Пенсійного фонду на 3 млрд. 913 млн. гривень. Це дозволить Пенсійному фонду забезпечити виплату пенсій та допомоги відповідно до чинного законодавства.
Водночас Л. Денісова звернула увагу на те, що в законопроекті незмінною залишається норма Держбюджету, якою встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі: з 1 січня 2015 року — 1176 гривень, з 1 грудня — 1330 гривень та для основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років з 1 січня 2015 року — 1032 гривні, з 1 грудня — 1167 гривень; дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня 2015 року — 1286 гривень, з 1 грудня — 1455 гривень; працездатних осіб з 1 січня 2015 року — 1218 гривень, з 1 грудня —1378 гривень; осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2015 року — 949 гривень, з 1 грудня — 1074 гривні.
Законопроектом також пропонується особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші), пенсії, призначені відповідно до чинного законодавства України, не виплачувати.
Частиною 9 Прикінцевих положень цього законопроекту пропонується покласти на Кабінет Міністрів затвердження особливого порядку проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на 2015 рік. Наслідком наділення правом Кабінету Міністрів «затверджувати особливий порядок індексації доходів населення» може стати зменшення доходів громадян, які повинні індексуватись відповідно до реальних показників інфляції.
За результатами обговорення члени комітету пропонують Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону з урахуванням висловлених ними зауважень і пропозицій.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова та заступник голови комітету Сергій Куніцин.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.