Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про вищу освіту». У чому революційність нового закону та на які перші реформаторські зміни чекати українцям, ексклюзивно для «Голосу України» розповів міністр освіти і науки України Сергій КВІТ:

— У ці часи, коли Україна фактично веде війну, важливим є те, що влада пам’ятає про освіту і про майбутнє нашої держави. І Закон «Про вищу освіту» є дуже позитивною новиною на сьогодні. Він показує, що в нас виробився консенсус між Президентом, урядом, Верховною Радою і суспільством.
«Що стосується змін у системі освіти, то передусім він передбачає повну автономію ВНЗ. Тобто університет, приміром, сам вирішуватиме більшість питань, не звертаючись по дозволи до Міністерства освіти. Цим законом ми даємо вищим навчальним закладам в руки певні інструменти, аби вони самі давали собі раду. Створюється також нова структура, якої не було раніше — Національна агенція з якості. Вона візьме на себе чимало функцій: моніторинг якості освіти, акредитації, атестації. До агенції увійдуть представники від міністерства, університетів різних форм власності, студентства, від Національної академії педагогічних наук та працедавців. Це буде державна структура, але професійно незалежна. Важливим пунктом у новому законі є також фінансова автономія. Вищі навчальні заклади зможуть відкривати свої рахунки в банках і розміщувати там свої спецфонди, які на сьогодні обслуговуються в казначействі.
Окрім цього, новим законом передбачено зменшення навантаження на викладачів та студентів, що дасть більше часу для самостійної роботи та наукових досліджень. Адже не варто забувати, що розвиток вищої освіти треба розглядати в зв’язку з розвитком науки. А це вкрай потрібно для того, щоб відтворювати якісний людський капітал та інноваційну економіку. І, таким чином, створювати економічно сильне майбутнє нашої країни», — переконаний С. Квіт.
 Офіційний текст Закону України «Про вищу освіту» читайте на сайті.
На знімку: старший викладач кафедри міжнародної торгівлі факультету міжнародної економіки і менеджменту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Вікторія Олефіренко приймає документи від Сергія Ясенка із села Лозно-Олександрівка Білокуракінського району Луганської області, який прийшов до університету з батьком Андрієм Миколайовичем.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.