День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій на Полтавщині відзначається зазвичай як одна з найсумніших дат в історії краю.
Так, напередодні в обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді відкрилася виставка дитячого малюнка «Пам’ятай свій рід». У Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського презентували книгу Михайла Олефіренка «Пора цвітіння терну». Видання містить у собі два романи — «Чорторий» і «Хуторяни». У творах розгортається широка панорама важких періодів в історії українського народу, зокрема в полтавському селі: розкуркулення і Голодомор 1932—33 років, укрупнення колгоспів і знищення хуторів у 70—80-ті роки минулого століття. У заході також взяв участь єпископ Полтавський і Кременчуцький Української православної церкви КП владика Федір. Він прочитав молитву за упокоєння душ загиблих українців під час голодоморів та благословив книгу «Пора цвітіння терну» на те, щоб вона поширювалася серед людей.
27 листопада у Полтавському музичному училищі ім. М. В. Лисенка відбувся вечір-реквієм та громадська панахида. Цей захід полтавці організують щорічно з 2002 року. Зокрема, на нинішньому виступили бандурист Іван Новобранець із «Думою про Голодомор», юний скрипаль Андрій Більдій, хор «Полтавські пісняри» під керівництвом Дмитра Топтуна. Перед присутніми виступив і свідок Голодомору Митрофан Гриценко, який прочитав уривок з поеми «Колективізація».
Представники громадськості відвідали і меморіал в урочищі Гриби, де в 30-ті роки масово розстрілювали людей. А в Управлінні СБУ в Полтавській області відкрито виставку архівних кримінальних справ, порушених свого часу стосовно людей, які в 1932—33 рр. «саботували плани хлібозаготівель та займались антирадянською агітацією». У ході розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом геноциду в Україні 1932—33 років за ознаками злочину, передбаченого ст. 442 КК України, слідчими СБУ отримані беззаперечні дані, що підтверджують факт вчинення Голодомору на території теперішньої Полтавської області. Встановлено, що згідно з порівнянням переписів за 1926 рік та за 1937 рік кількість населення, яке проживало на Полтавщині, зменшилося на 950 тисяч осіб. У Полтавському обласному архіві були знайдені списки населених пунктів — так звані «чорні дошки». Як зазначають фахівці, саме в таких населених пунктах знаходяться найбільші місця поховань жертв Голодомору. Загалом у Полтавській області встановлено 263 місця масових поховань померлих у 1932—33 роках, 92 із них уже оглянуті слідчими УСБУ.
А в суботу тисячі людей зібралися у с. Мгар поблизу Лубен на Зажур-горі, де знаходиться одна з найбільших святинь на Полтавщині — меморіал скорботи «Голодомор-33». Тут відбувся мітинг-реквієм та поминальна панахида.
У Полтаві ж цього дня громадськість зазвичай збирається на центральній вулиці міста — Жовтневій, на місці, де раніше був сумнозвісний магазин «Торсин» («торговля с иностранцами»), куди люди здавали свої останні заощадження і коштовності в обмін на шматок хліба. Жалобна акція завершилася поминальною ходою до Свято-Успенського собору і загальноукраїнською хвилиною мовчання.
На знімку: учасники акції «Засвіти свічку» на центральній вулиці Полтави.
Фото автора.