Сучасні автоматизовані зернові комплекси у Глобиному та Ромодані — лише частина грандіозного українського проекту ТОВ СП «НІБУЛОН» з будівництва елеваторів, перевантажувальних терміналів і власного флоту вартістю 150 мільйонів доларів.
Освоювали щодня по мільйону
Урочисте відкриття Глобинського та Ромоданівського елеваторів на Полтавщині пройшло солідно і красиво: доброзичливі обличчя, щирі посмішки, трибуна, мікрофони, квіти, різнокольорові кульки, символічна червона стрічка, подяки, нагороди, оплески і щедрий фуршет для численних гостей та учасників будівництва, улаштований «НІБУЛОНОМ» у найекзотичнішому місці — у величезних зерносховищах. Хтось зауважив: генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський, активний прихильник здорового способу життя, теж не втримався й символічно пригубив.
Це правда: нові сучасні комплекси із приймання, зберігання та відвантаженню зернових й олійних культур вражають величчю, масштабами й досконалістю людської думки. Поряд із височенними ємностями для зберігання зерна органічно сусідять красиві зелені куточки, яскраві квіткові клумби... Рукотворний шматочок благополучної Європи, створений на Полтавщині руками декількох тисяч будівельників.
Якщо хтось стверджуватиме, що українські будівельники не вміють працювати якісно і швидко, не вірте: на будовах Глобиного та Ромодана щодня освоювали по мільйону гривень!
Продовольство: ціна питання
Зерновий сектор країни — стратегічна галузь економіки. Саме виробництво зерна визначає розвиток сільських територій, вартість основних видів продовольства, зокрема, переробки зерна і продукції тваринництва, формує основну частину доходів сільгосптоваровиробників і держави за рахунок валютного експорту.
На міжнародній нараді експертів, присвяченій планетарній боротьбі з голодом, озвучено тривожну цифру: у зв’язку зі швидким збільшенням населення Землі (очікується приріст 2,3 мільярда людей) у наступні сорок років потрібно буде збільшити обсяги продовольства на 70 відсотків. Україна з її чудовими чорноземами у світі займає чи не найвигідніше становище. Це добре розуміють українські аграрії, це знає Олексій Вадатурський, тому тактика і стратегія «НІБУЛОНА» сьогодні працює на майбутнє.
Про лідируючу роль агропромислового комплексу в економіці країни говорив у своєму виступі і президент Української зернової асоціації Володимир Клименко:
— Уже нині у світі голодують мільярд людей. За прогнозами експертів, Україна вже через сім років має вробляти 80 мільйонів тонн зерна.
Рівень, якого треба прагнути всім
Якби «НІБУЛОН» за рекордно короткий термін не побудував елеватор у Решетилівці, продемонструвавши при цьому щонайвищий професіоналізм, ніхто не повірив би, що за неповні три місяці реально можна звести два елеватори. Але приклад є, дивуватися нема чому. За «НІБУЛОН» агітують реальні справи, а не рекламні буклети.
Розуміючи актуальність поставлених завдань, полтавські чиновники дуже допомогли вже тим, що не чинили бюрократичних перешкод і з готовністю забезпечили інвесторам «зелену вулицю».
— Будівництво елеваторів на Полтавщині, що здавна славиться високими і стабільними врожаями, стало життєвою необхідністю для регіону, -підкреслив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев. — Наявні в області старі малопотужні елеватори, що перейшли у приватні руки, не забезпечували обробку і збереження зерна, були втрати вирощеного врожаю. Коли «НІБУЛОН» оголосив програму будівництва шести елеваторів, до того ж із двома перевалочними комплексами, ми щиро зраділи, оскільки це демонополізує зерновий ринок України. Коли «НІБУЛОН» зведе термінали по Дніпру, а перевезення вантажів по воді, як відомо, — найвигідніше, Полтавська область стане транзитним зерновим регіоном. Так, за якістю послуг «НІБУЛОН» — компанія, з якої непросто конкурувати, але це рівень,  якого треба прагнути всім.
Будівництво на Полтавщині — продукт всеукраїнський
Після розпаду СРСР про інтернаціональні будівництва говорили мало. На жаль, не  було чути про будівництва взагалі, натомість про розруху — всюди.
Будівництво елеваторів на Полтавщині з повним правом можна назвати першим всеукраїнським будівництвом незалежної держави. Географія підприємств, що брали участь у ньому, вражає: Західна Україна, Донецьк, Крим, Київ, Дніпропетровськ, Миколаїв, Кременчук — загалом понад двадцять областей. Між двома будівництвами виникло негласне змагання, що додавало азарту й бажання працювати без вихідних, свят і відпусток.
На кожному будівельному об’єкті працювали до тисячі осіб. Приміром, у Глобиному встановлювали фундамент під зернові ємності підприємства «Жилбуд-НІКО» (Миколаїв), «Монолітспецбуд» (Миколаїв), «Кременчукнафтохімбуд-Інвест» (Кременчук), «Універсал» (Миколаїв), автонавантажувальний об’єкт будували фірми «Жилбуд-НІКО» (Миколаїв) і «Панмонтажспецбуд» (Миколаїв), вагову та автомобільні ваги споруджували й монтували фахівці фірми «Булат» (Чернівці) і «Промінжинірінг» (Полтава), адміністративно-лабораторний корпус зводили Глобинський райагробуд і «Полтавагазпром». Ємності для зберігання зерна монтували миколаївська фірма «Універсал» і підприємство «Кременчукнафтохімбуд». Норійну вежу і транспортне устаткування встановлювали фахівці кременчуцької фірми «Стел». Підприємство «Полтаваспецмонтаж» монтувало вантажно-розвантажувальне устаткування. Аспіраційними роботами опікувалася миколаївська фірма «Солві».
У Ромодані на будівництві комплексу відзначилося місцеве будівельне підприємство «Полтаваспецмонтаж». Вагову споруджували вмілі руки фахівців фірми «Булат» (Чернівці) та «АРТ-СЕТ» (Полтава), фундаменти під ємності для зберігання зерна — «посудини» елеватора — встановлювало підприємства «ДАЕМ» (Южноукраїнськ), «Транссвіт» (Прилуки), адміністративно-лабораторний корпус зводили робітники «Союзрембуду» (Кременчук). Монтували і збирали ємності для зберігання зерна київська фірма «Закордонмонтажспецбуд» (вона ж змонтувала «серце» елеватора — устаткування норійної вежі) разом із фірмою «Спецтрансбуд» (Краматорськ), аспіраційне устаткування встановлювала харківська фірма «Комфорт-Сервіс»...
До слова, постачальниками транспортного, зерноочисного, аспіраційного устаткування були відомі фірми з 10 країн світу, зокрема Данії, Німеччини, Америки, Іспанії, Росії, серед вітчизняних підприємств — миколаївська фірма «Лорд», Калинівський машзавод.
Непросто було організувати цей процес, проконтролювати, скоординувати, забезпечити роботою і підрядників (146 підрядних організацій!), і постачальників. Процес напружений, але яка ж велика справа робиться без нервів, турбот, без часточки душі?
У діяльності «НІБУЛОНА» є характерна риса — соціальна відповідальність. Економічно розвиваючись, компанія не скупиться на добрі справи. Глобинський міський голова Сергій Повнір привселюдно подякував Героєві України Олексію Вадатурському за вагомий подарунок: до дня міста «НІБУЛОН» розбив для глобинців парк відпочинку й розчистив два озера.
Фото прес-служби ТОВ СП «НІБУЛОН».